476
Τα δύο... φιλαράκια, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο | EPA/PETER NICHOLLS / POOL

Τα τηλεφωνήματα Τραμπ – Ερντογάν έπιασαν τόπο: η Τουρκία επιστρέφει στο πρόγραμμα των F-35

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 13:24
Τα δύο... φιλαράκια, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο
|EPA/PETER NICHOLLS / POOL

Τα τηλεφωνήματα Τραμπ – Ερντογάν έπιασαν τόπο: η Τουρκία επιστρέφει στο πρόγραμμα των F-35

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 13:24

Οχι μόνο δεν τιμώρησε ουσιαστικά ο Τραμπ την Τουρκία όταν αγόρασε οπλικά συστήματα από τους Ρώσους, αλλά τώρα της επιτρέπει να συμμετέχει ξανά στην παραγωγή βασικών εξαρτημάτων των F-35, έως το 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση Τραμπ άναψε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν παρόλο που αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας για την κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας, αγοράζοντας τους πυραύλους S-400 από τους Ρώσους, αντί των Patriot από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε στείλει πριν λίγες ημέρες επιστολή στον Μάικ Πομπέο, υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας του την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με τα πρότυπα εφαρμογής που έχει θέσει το δικό σας υπουργείο, η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου CAATSA. Οταν η Κίνα αγόρασε και παρέλαβε το ίδιο ακριβώς σύστημα από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA. Η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική. Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την αγορά θα μειώσει δραστικά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων CAATSA για άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».

Ο Μενέντεζ προφανώς αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει ο αμερικανός πρόεδρος και ο τούρκος ομόλογός του, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις του CNN, ο Ερντογάν είναι ο ξένος ηγέτης που έχει τη στενότερη επαφή από όλους με τον Τραμπ. Οι δυο τους μιλούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο τηλέφωνο και ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να βρει τον Τραμπ, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι «το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν γνωστές οι δυνατότητές του αεροσκάφους».

Αν και στην Τουρκία εξακολουθεί να απαγορεύεται να αγοράσει το αεροσκάφος, ο υπολοχαγός Μάικ Αντριους, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε ότι στα τέλη του περασμένου έτους η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε «να υλοποιηθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις και να γίνουν αποδεκτές οι παραδόσεις ανταλλακτικών που ήταν ήδη συμφωνημένες».

Η επίσημη αιτιολόγηση αυτής της ανατροπής είναι ότι πρέπει να «αποφευχθούν δαπανηροί και άχρηστοι τερματισμοί συμβολαίων».

Σύμφωνα με τη γραμμή του Πενταγώνου, «η κατασκευάστρια Lockheed Martin συνεχίζει να απομακρύνεται από τους τούρκους προμηθευτές, καθώς οι υπάρχουσες συμβάσεις τους λήγουν και εντοπίζονται πλήρως κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπρετ Ασγουορθ.

Δέκα τουρκικές εταιρείες ετοιμάζονταν να φτιάξουν ανταλλακτικά F-35 αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου που παράγεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τουρκικές εταιρείες παράγουν 817 από τους περίπου 24.000 τύπους ανταλλακτικών του αεροσκάφους και 188 από περίπου 3.000 τύπους ανταλλακτικών του κινητήρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...