Γρηγοράκος, Χριστοφιλοπούλου, Μανιάτης. Δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τα «θύματα» της κάλπης για το Κίνημα Αλλαγής

Προβεβλημένοι και πολύπειροι βουλευτές και πρώην υπουργοί από το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην επόμενη Βουλή. Γρηγοράκος και Χριστοφιλοπούλου είδαν τις καραμπόλες να τους στερούν την έδρα, ενώ άλλοι έχασαν από καινούργια πρόσωπα
Protagon Team

Το σχετικά μικρό ποσοστό του 8,10% –αν και σημαντικά μεγαλύτερο από το 6,28% του Σεπτεμβρίου 2015– για το Κίνημα Αλλαγής είχε τα «θύματά» του. Οι δε καραμπόλες έφεραν μερικούς από τους πιο προβεβλημένους βουλευτές του στο σημείο να χάσουν την έδρα τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία δεν εξελέγη για πρώτη φορά από το 2004. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφια στην Ανατολική Αττική, πρώτευσε με άνεση στους σταυρούς, αλλά τελικά το Κίνημα Αλλαγής με 5,04% στη συγκεκριμένη περιφέρεια, δεν πήρε έδρα –βουλευτές αντιθέτως εξέλεξαν η ΝΔ (4), ο ΣΥΡΙΖΑ (3) και από έναν το ΚΚΕ (την ηθοποιό) Ελένη Γερασιμίδου, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Θύμα» της κατανομής των εδρών ήταν και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά από το 2000 (!) δεν εκλέγεται στη Λακωνία. Ο κ. Γρηγοράκος οδήγησε το Κίνημα Αλλαγής στο 14,3% στη Λακωνία –με τον ίδιο να παίρνει το 80% των σταυρών!– αλλά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έφτασε στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 49,91% της έδωσε και δεύτερη έδρα –μία ακόμη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έχει κάποια σημασία, τόσο η κυρία Χριστοφιλοπούλου, όσο και ο κ. Γρηγοράκος, θεωρούνται πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Δεν ήταν οι μόνες εκπλήξεις της κάλπης της Κυριακής για το Κίνημα Αλλαγής. Στη Λάρισα δεν εξελέγησαν ούτε ο Φίλιππος Σαχινίδης ούτε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Την έδρα για το ΚΙΝΑΛ πήρε η Ευαγγελία Λιακούλη, δικηγόρος και με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ιδίως στους νέους.

Στην Αργολίδα, την έδρα που έβγαλε το ΚΙΝΑΛ έχασε ο πρώην υπουργός –και διεκδικητής της αρχηγίας του νέου φορέα τον Νοέμβριο του 2017– Γιάννης Μανιάτης! Πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε με σχετική άνεση μάλιστα ο γιατρός Ανδρέας Πουλάς.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια βουλευτής, δεν κατάφερε να εκλεγεί. Την έδρα πήρε με σχετική άνεση η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στα Δωδεκάνησα το Κίνημα Αλλαγής δεν έβγαλε έδρα, έτσι δεν εξελέγη ο Δημήτρης Κρεμαστινός, o οποίος μένει εκτός Βουλής για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.

Μοιάζει πάντως η Φώφη Γεννηματά να έχει μια ευάριθμη αλλά ελεγχόμενη από την ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα 22 βουλευτών. Η ίδια θα κληθεί να επιλέξει σε ποιον θα χαρίσει την έδρα. Αν επιλέξει τον Νότιο Τομέα αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλεγεί η Τόνια Αντωνίου που προσπέρασε τον εκλεκτό της προέδρου Θόδωρο Παπαθεοδώρου. Αν επιλέξει να εκλεγεί στο Ηράκλειο, αυτό σημαίνει ότι βγαίνει εκτός ο Βασίλης Κεγκέρογλου.