398
Το κτίριο του δικαστηρίου όπου θα διεξαχθεί η δίκη | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αγωνία για τους στρατιωτικούς στην Τουρκία – Προς αναβολή η δίκη;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 10:23
Το κτίριο του δικαστηρίου όπου θα διεξαχθεί η δίκη
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αγωνία για τους στρατιωτικούς στην Τουρκία – Προς αναβολή η δίκη;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 10:23

Ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης οδηγούνται κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Δευτέρα οι δύο έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται από την Πέμπτη στην Τουρκία μετά τη σύλληψή τους για παράνομη είσοδο σε επιτηρούμενη περιοχή, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης παραμένουν κρατούμενοι στο κτίριο της στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη.

Από μια πρώτη πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στη πόλη, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι διορισμένοι από το προξενείο τούρκοι δικηγόροι ζήτησαν την επιστροφή των στρατιωτικών.

Ο Ant1 μετέδωσε ότι η δίκη θα αναβληθεί, χωρίς να γίνει σαφές το γιατί, και ότι οι δικηγόροι των Ελλήνων θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους.

Στο πλευρό τους οι δύο στρατιωτικοί θα έχουν τους δικούς τους που μετέβησαν νωρίς τη Δευτέρα στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο πατέρας του ανθυπολοχαγού Μητρετώδης είπε ότι οι τουρκικές αρχές «μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα», αλλά δεν γνωρίζει τι συνέβη μετά την μεταγωγή τους στη στρατοχωροφυλακή. Θα έχουν πάντως τη δυνατότητα να τους δουν σήμερα, όχι όμως στο δικαστήριο.

Τα σενάρια για το τι θα σημάνει για τους ίδιους η απόφαση του δικαστηρίου είναι πολλά.

Το καλύτερο δυνατό είναι να δικαστούν για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων» και να τιμωρηθούν με μια μικρή ποινή με αναστολή. Αυτό θα σημαίνει ότι μάλλον σύντομα θα αφεθούν ελεύθεροι και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα –διαρροές και άλλες πληροφορίες αμφίβολης αξιοπιστίας από την τουρκική πλευρά- φαίνεται ότι δεν στοιχειοθετείται η σοβαρότερη κατηγορία της κατασκοπίας που θα παρέτεινε κατά πολύ την υπόθεση.

Μια κατηγορία που εξάλλου απέρριψαν και οι ίδιοι στις καταθέσεις τους με το επιχείρημα ότι δεν θα το έκαναν ένστολοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ανοίξει μια περίοδος διαπραγματεύσεων χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η Άγκυρα να βάλει στο τραπέζι το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Η Αθήνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανταλλαγής.

Δεν είναι από την άλλη πλευρά απίθανο οι δύο στρατιωτικοί να παγιδευτούν σκόπιμα με δικονομικά και άλλα τερτίπια που θα ροκανίσουν τον χρόνο, συντηρώντας την ένταση.

Αγνωστη παράμετρο στη δύσκολη εξίσωση αποτελούν οι προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, ακόμη και στο επίπεδο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: Θα παρέμβει υπέρ της παράτασης της υπόθεσης με κάποια δικαιολογία ή με διάθεση «άφεσης αμαρτιών»;

Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα έχουμε μια εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...