514
Στο Πανεπιστήμιο της Τουρ, στη Γαλλία, δοκιμάζεται ένα ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού | REUTERS/Stephane Mahe

Τα ρινικά εμβόλια κατά του κορονοϊού υπόσχονται πολλά, θα φτάσουν όμως στην αγορά;

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 17:05
Στο Πανεπιστήμιο της Τουρ, στη Γαλλία, δοκιμάζεται ένα ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
|REUTERS/Stephane Mahe

Τα ρινικά εμβόλια κατά του κορονοϊού υπόσχονται πολλά, θα φτάσουν όμως στην αγορά;

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 17:05

Η ανάπτυξη των εμβολίων για την Covid-19 κάποτε θα μνημονεύεται σαν μία από τις πιο εντυπωσιακές προσπάθειες της ανθρωπότητας για την ανάπτυξη, τον έλεγχο και τη διανομή ενός σωτήριου σκευάσματος. Και δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο –κυρίως στη Δύση– έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν με μια ένεση στο μπράτσο. Μέθοδος εύκολη, ασφαλής και γρήγορη, που πάντως δεν είναι και η μοναδική δυνατή.

Μια νέα γενιά εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θα χορηγούνται από τη μύτη, προσφέρει προφανή πλεονεκτήματα, καθώς επικεντρώνεται στις ρινικές διόδους που αποτελούν την πύλη εισόδου του ιού. Αν καταφέρουμε, με άλλα λόγια, να σταματήσουμε τον ιό στο κατώφλι του οργανισμού μας, θα μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τον πολλαπλασιασμό του.

Η χορήγηση εμβολίου από τη μύτη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Σημαντικό είναι ότι η ανοσολογική απόκριση εντοπίζεται στον ρινικό βλεννογόνο, από όπου εισέρχεται ο ιός στο σώμα. Υπάρχουν πάντως και κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή. Κάποιες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ενδομυικά εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν από τη μύτη, λόγω της εγγύτητας με τον εγκέφαλο και τα νεύρα του προσώπου.

Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται τρία ρινικά εμβόλια, γράφει ο Monde, όλα όμως είναι ακόμη σε στάδιο προκλινικών δοκιμών σε ζώα.

Στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τουρ ερευνητές εργάζονται πάνω σε ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο με μορφή σταγόνων. Ενα κοκτέιλ πρωτεϊνών, μεταξύ τους και οι ακίδες του ιού τις οποίες εξουδετερώνουν τα αντισώματα, θα ενσωματώνεται σε νανοσωματίδια από άμυλο και λιπίδια που αποβάλλονται πλήρως από το σώμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών σε πειραματόζωα είναι «πολύ ενθαρρυντικά». Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η κοινή ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ και της TheraVectys ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Αναπτύσσουν ένα «ιικό όχημα» που μεταφέρει την ακίδα πρωτεΐνης στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Το «όχημα» δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σαν ιός, ούτε προκαλεί επιπτώσεις, όπως φλεγμονή, και δεν είναι τοξικό έναντι του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η ενδορινική χορήγηση ευνοεί την ανάπτυξη ανοσίας με βάση αντισώματα τύπου IgA, αντίθετα από τα IgG της ενδομυικής που χρησιμοποιείται σήμερα, εξηγούν οι ερευνητές του Παστέρ. Τα αντισώματα τύπου IgA είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των παθογόνων οργανισμών, προσθέτουν, καθώς διεγείρουν την παραγωγή Β-κυττάρων μνήμης. Αυτά παραμένουν στον βλεννογόνο του αναπνευστικού, ακόμη και μετά την εξαφάνιση των ευαίσθητων αντισωμάτων IgA, σαν «φρουροί» έναντι στον ιό.

Η έρευνα στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέ, στο Παρίσι, η τρίτη ερευνητική προσπάθεια, εστιάζει στα αντισώματα IgA του πνεύμονα τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά από τα IgG. Yποτιμάμε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται σε παραλλαγές επειδή δοκιμάζουμε μόνο τα IgG που κυκλοφορούν στο αίμα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το πέρασμα από τα ζώα σε δοκιμές σε ανθρώπους είναι δύσκολο και δαπανηρό βήμα που απαιτεί σημαντικούς πόρους. Είναι ένας μαραθώνιος στον οποίο πολλοί εγκαταλείπουν στα μισά ή και νωρίτερα. Ελάχιστα πειραματικά σκευάσματα από αυτά που είναι στη Φάση 2 (δοκιμές σε μερικές εκατοντάδες εθελοντές) φτάνουν τελικά στην αγορά.

Αυτό μπορεί να συμβεί και με τα ρινικά εμβόλια, τα οποία πρέπει να βρουν και αρκετούς ανεμβολίαστους εθελοντές για να δοκιμαστούν πριν αδειοδοτηθούν και κυκλοφορήσουν ευρέως. Ωστόσο, υπόσχονται πολλά για την επιστροφή –χωρίς μέτρα και αστερίσκους– στην κανονικότητα πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...