574
Προεκλογική ομιλία του Τραμπ στο Λίντεν της Ουάσινγκτον | REUTERS/Jim Urquhart

Τα πυρηνικά των ΗΠΑ κοντά στα χέρια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 10:01
Προεκλογική ομιλία του Τραμπ στο Λίντεν της Ουάσινγκτον
|REUTERS/Jim Urquhart

Τα πυρηνικά των ΗΠΑ κοντά στα χέρια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 10:01

Μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη το χρίσμα του κόμματός του για να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, τετ-α-τετ με τον αντίστοιχο υποψήφιο των Δημοκρατικών. Μπορεί οι Ρεπουμπλικάνοι να σκέφτονται ακόμη και να το… ρίξουν στη Χίλαρι Κλίντον για να μη βγει αυτός. Μπορεί ο μισός πλανήτης να μην θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει συνεχώς… κουκιά στο σακούλι του και πλησιάζει όλο και πιο πολύ στον Λευκό Οίκο. Και όσο πλησιάζει στον Λευκό Οίκο, τόσο θα μαθαίνει και τα μυστικά του.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα αρχίσει σταδιακά να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες της CIA και του FBI, αλλά και γενικά όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Με βάση το πώς λειτουργεί ίσως το πιο οργανωμένο κράτος του κόσμου, ο Τραμπ θα ενημερωθεί προσεχώς για ζητήματα που αφορούν τρέχοντα ανοιχτά μέτωπα σε όλον τον κόσμο.

Και μη φανταστείτε πως θα μάθει απλώς και μόνο ποιος πολεμάει με ποιον, ποιος έχει πυρηνικά και ποιος δικτάτορας έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Αυτά είναι γνωστά και στον απλό κόσμο. Ο Τραμπ θα μάθει άλλα, πιο σημαντικά…

«Εχουμε αρχίσει να καταρτούμε ένα σχέδιο για την ενημέρωση που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ. Με το που πάρουν το χρίσμα από τα κόμματά τους θα τους ενημερώσουμε και τους δύο για μία σειρά πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζουν», τονίζει ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής όλων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Κλάπερ μίλησε στις αρχές Μαΐου σε πρωινό γεύμα εργασίας και τα όσα είπε διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες της χώρας. Τουλάχιστον σε όσους δεν είναι με τον Τραμπ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, Κλίντον και Τραμπ είναι αυτοί που αναμένεται να έχουν πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες των υπηρεσιών της χώρας. Αν και η Χίλαρι τα ξέρει από πρώτο χέρι. Ηταν, εξάλλου, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για κάποιο διάστημα. Και για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα ήταν μέσα στον Λευκό Οίκο, όταν ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, έπαιρνε τις αποφάσεις που επηρέαζαν όλον τον κόσμο. Οταν έπαιρνε αποφάσεις που άλλαζαν ολόκληρες χώρες και δημιουργούσαν άλλα κράτη. Οπως το 1999 στο Κόσοβο.

BN-BS704_hillar_P_20140228151001
Το ζεύγος Κλίντον, το 1999

Η όλη διαδικασία της ενημέρωσης είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα στις ΗΠΑ. Ολα άρχισαν στις εκλογές του 1952 με τον Χάρι Τρούμαν να είναι ο πρώτος που έδωσε τη σχετική εντολή και με όλους τους διαδόχους του στη συνέχεια να ακολουθούν το παράδειγμά του. Αν και αρχικά η ενημέρωση γινόταν από την CIA, πλέον αυτή γίνεται από το ODNI (Office of the Director  of National Intelligence), το οποίο έχει δημιουργηθεί από το 2005.

Και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι το μόνο που μαθαίνουμε. Δηλαδή, απλώς ότι θα ενημερωθούν. Το ODNI δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα κάτι περισσότερο. Μόνο ότι άρχισε η διαδικασία ενημέρωσης. Και ότι τελείωσε.

Δείτε τον Τραμπ να μιλά για τα πυρηνικά

 

Υπάρχουν, όμως, και παρατράγουδα. Οπως σημειώνεται στο βιβλίο «Getting to Know the President», το οποίο κυκλοφόρησε με την άδεια της CIA ο Μπιλ Κλίντον ήταν αυτός που… έβαλε χέρι στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους είχε ζητήσει να μην αποκαλύψουν τίποτα το σημαντικό στον Τζορτζ Μπους. Εκείνη την περίοδο, ο Μπους ήταν ακόμη κυβερνήτης πολιτείας και ο Κλίντον ένοικος του Λευκού Οίκου. Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο, εδώ.  Ολόκληρο.

Πλέον, η σύζυγός του είναι έτοιμη να πάρει τη θέση του Μπους και να ενημερωθεί αρμοδίως.

Μόνο που δίπλα της θα κάθεται ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...