308
| ibay.online

Τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι πέντε νησιά στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 08:13

Τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι πέντε νησιά στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 08:13

Τα μισά περίπου από τα σπίτια του γραφικού χωριού Νιατάμπου στην κοραλλιογενή ατόλη Σουαζέλ των Νήσων του Σολομώντα έχουν εξαφανιστεί για πάντα κάτω από τα νερά, αναγκάζοντας τους κατοίκους του που έφτασαν εδώ το έτος 1935 να ψάξουν αλλού για σκέπη.

Σύμφωνα με μια έρευνα που αναλύει δορυφορικές φωτογραφικές λήψεις από το 1947 μέχρι το 2014 πέντε από τα νησιά του συμπλέγματος έχουν καλυφθεί εντελώς από τον Ειρηνικό ενώ ακόμη έξι έχουν χάσει μεταξύ του 20% και του 60% του εδάφους τους.

Οπως επισημαίνει η Ακσάτ Ράτι στο Quartz, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και της σημαντικής ανόδου των θερμοκρασιών του πλανήτη μας το επίπεδο των ωκεανών ανεβαίνει 3 περίπου χιλιοστά ετησίως.

Και με την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα η άνοδος αυτή αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 χιλιοστά του μέτρου. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται κυρίως ορισμένες ατόλες του Ειρηνικού αλλά και ολόκληρες πόλεις χτισμένες δίπλα στη θάλασσα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Στα Νησιά του Σολομώντα μάλιστα όπου κατοικούν μισό εκατομμύριο άτομα, η κλιματική αλλαγή και οι αληγείς άνεμοι είναι ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επίπεδα του ωκεανού πάνω από τα 7 χιλιοστά.

Solomon_Islands_on_the_globe_(Oceania_centered).svg

Εκτός βέβαια από τους ανθρώπους, από την κατάσταση αυτή απειλούνται τόσο τα ζώα όσο και τα κοράλλια. Οπως υπογραμμίζουν πάντως οι επιστήμονες, ακόμη και αν η ανθρώπινη δραστηριότητα σταματήσει να αυξάνει τη γήινη θερμοκρασία, τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για αιώνες ολόκληρους καθώς το λιώσιμο των παγετώνων στους πόλους θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμο.

Η επιστημονική κοινότητα μάλιστα δεν αποκλείει σε ορισμένα μέρη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Ανταρκτικής οι θάλασσες να ανέβουν κατά 2 ολόκληρα μέτρα! Αυτό μπορεί να θεωρείται από πολλούς το χειρότερο δυνατό σενάριο, ωστόσο η πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί πως είναι απολύτως ευλογοφανές τα επόμενα 84 χρόνια (μέχρι το έτος 2100) η άνοδος των ωκεανών να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...