249
Ο Έρικ Σολχάιμ | Facebook

Τα πολλά ταξίδια «έφαγαν» τον διευθυντή του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 21:03
Ο Έρικ Σολχάιμ
|Facebook

Τα πολλά ταξίδια «έφαγαν» τον διευθυντή του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 21:03

Τα πολλά… πήγαιν’ έλα οδήγησαν σε παραίτηση τον Έρικ Σολχάιμ, διευθυντή του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, υπέβαλε χθες, Τρίτη, την παραίτησή του υπό το βάρος των επικρίσεων που προκάλεσε το ύψος των δαπανών στις μετακινήσεις του.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε ότι ο Σολχάιμ -επικεφαλής του προγράμματος με έδρα το Ναϊρόμπι από το 2016- δαπάνησε σχεδόν 430.000 ευρώ σε έξοδα μετακινήσεων και ότι ορισμένα από αυτά τα έξοδα δεν δικαιολογούνταν, ειδικά σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που ο ΟΗΕ αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στην έκθεση ελέγχου αναφέρεται ότι ο Σολχάιμ ταξίδεψε τις 529 εκ των 668 ημερών για τις οποίες διενεργήθηκε έλεγχος, δαπανώντας συγκεκριμένα 427.000 ευρώ, με “κερασάκι στην τούρτα” των κατηγοριών εναντίον του να είναι το γεγονός ότι λόγω των ταξιδιών αυτών, δεν έκανε αρκετά… για τη μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο Νορβηγός εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου ότι έλαβε γνώση το Σάββατο για την έκθεση σχετικά με τις δαπάνες του κι έπειτα από «ώριμη σκέψη» αποφάσισε να παραιτηθεί.

«Ήμουν πάντα και παραμένω δεσμευμένος στο να κάνω ό,τι θεωρώ καλύτερο για το Περιβάλλον στα Ηνωμένα Έθνη και στην επίτευξη των στόχων που θέλαμε», δήλωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς επιβεβαίωσε ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες αποδέχθηκε την παραίτηση του Σολχάιμ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι η παραίτηση συνδέεται με τα έξοδα των ταξιδιών του.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος, η Τζόις Μσούγια από την Τανζανία, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα στη θέση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...