487
Ο Βαρουφάκης στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα πηγαινέλα μεταξύ νομών και νησιών απαγορεύονταν | Nikos Libertas / SOOC

Ξανά στο προσκήνιο τα πηγαινέλα του Βαρουφάκη στην Αίγινα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/10/2020, 12:21
Ο Βαρουφάκης στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα πηγαινέλα μεταξύ νομών και νησιών απαγορεύονταν
|Nikos Libertas / SOOC

Ξανά στο προσκήνιο τα πηγαινέλα του Βαρουφάκη στην Αίγινα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/10/2020, 12:21

Οι μετακινήσεις από και προς την Αίγινα συνεχίζουν να κατατρέχουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το θέμα που προέκυψε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είχε επιλέξει για μόνιμη κατοικία του, το βολικό σε μέρες απόλυτης καραντίνας, νησί του Αργοσαρωνικού, αλλά δεν είχε πρόβλημα να μετακινείται προς την πρωτεύουσα για τις συνεδριάσεις της Βουλής, επανέρχεται καθώς εξετάζεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κοινοβουλίου.

Ως γνωστόν, την εποχή που ίσχυαν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων λόγω πανδημίας, ο κ. Βαρουφάκης είχε κατηγορηθεί ότι όχι μόνο μετακινείτο από την Αίγινα στην Αθήνα, αλλά και ότι δεν υπάκουσε σε έλεγχο του λιμεναρχείου που του είχε ζητήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα. Είχε σχηματιστεί σχετική δικογραφία εναντίον του (εδώ). Ο ίδιος τότε είχε πει: «Δεν έχω καμία υποχρέωση να σας δείξω το Ε1 γιατί, σύμφωνα με τη βουλευτική μου ιδιότητα, μπορώ να πηγαινοέρχομαι όπου θέλω». Ενώ είχε προκαλέσει και τις αρχές: «Αν θέλουν να γελοιοποιηθούν, ας μου βάλουν 150 ευρώ».

Τώρα έστειλε υπόμνημα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για να απαντήσει στην κατηγορία ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο υπόμνημα ο κ. Βαρουφάκης αντικρούει την κατηγορία, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πλήρες ιστορικό της μετακίνησής του, προκειμένου, όπως επισημαίνει, να πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει: «Προτού υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τη γνώμη μου πως οι εν λόγω δικογραφίες, εφόσον δεν απορριφθούν ως συνταγματικά και ηθικά απαράδεκτες, θα πλήξουν τον Κοινοβουλευτισμό, θα υπονομεύσουν το Σύνταγμα και θα δηλητηριάσουν τον πολιτικό μας πολιτισμό». «Οπως είμαι σίγουρος ότι έχετε αντιληφθεί, η μετάβασή μου από την οικία μου στην Αίγινα (όπου βρήκαν τη σύζυγό μου κι εμένα τα περιοριστικά μέτρα) προς τη Βουλή, που αποκλειστικό σκοπό είχε να λάβω τον λόγο σε σημαντικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε αντικείμενο πολιτικής σκευωρίας και, με τις εν λόγω δικογραφίες, πολιτικής δίωξης εναντίον μου», προσθέτει.

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τονίζει: «Η δικογραφία που κατατέθηκε και την οποία συζητείτε σήμερα, καθώς και η δεύτερη αντίστοιχη που κατατέθηκε πιο πρόσφατα, αμφισβητεί το αδιαμφισβήτητο συνταγματικό και ηθικό μου δικαίωμα, καθώς και την πολιτική μου υποχρέωση, να έρθω στο Μέγαρο της Βουλής (και, βέβαια, να επιστρέψω στον τόπο όπου κατοικούσα πριν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων) ώστε να απευθύνω τον λόγο σε εσάς και τους υπόλοιπους συναδέλφους ως βουλευτής και Πρόεδρος Κ.Ο. Συνεπώς, κρίνω πως η Επιτροπή σας θα θέσει την εν λόγω δικογραφία στο αρχείο ως απαράδεκτη».

Πέραν του ιστορικού που παραθέτει στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης επικαλείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης μετακίνησης βουλευτών. Οπως υπογραμμίζει, «μετά την απλή επίδειξη της βουλευτικής ταυτότητας, κανένα όργανο της Αστυνομίας ή του Λιμενικού δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη μετακίνηση βουλευτή είτε κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων είτε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή».

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το υπόμνημα, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε τη μη άρση ασυλίας του προέδρου του κ. Βαρουφάκη, απορρίπτοντας το εισαγγελικό αίτημα για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...