593
Βόλτα στην παραλία, την πρώτη ημέρα άρσης όλων των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού | REUTERS/Tatsiana Chypsanava

Τα πέντε μέτρα της Νέας Ζηλανδίας για να μην υπάρξει ούτε ένα νέο κρούσμα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 18:17
Βόλτα στην παραλία, την πρώτη ημέρα άρσης όλων των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού
|REUTERS/Tatsiana Chypsanava

Τα πέντε μέτρα της Νέας Ζηλανδίας για να μην υπάρξει ούτε ένα νέο κρούσμα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 18:17

Τις πέντε βασικές στρατηγικές με τις οποίες η Νέα Ζηλανδία θα επιχειρήσει να διαχειριστεί τον κίνδυνο επανεμφάνισης του κορονοϊού στη χώρα αποκαλύπτει δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με αυτές, σημαντική κρίνεται η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, η χρήση της νέας τεχνολογίας, αλλά και ο έλεγχος των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Καθιέρωση της υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους κατά περίπτωση

Η προστασία της υγείας βασίζεται στα εμπόδια που τίθενται στη μόλυνση από τον κορονοϊό. Καθώς το μέτρο της κοινωνικής απόστασης καταργείται στη χώρα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη δημόσιες συγκοινωνίες, τα αεροπλάνα και στα σημεία συνοριακού ελέγχου και καραντίνας.

Τα υπόλοιπα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν εκδηλωθούν συμπτώματα, το πλύσιμο των χεριών κ.ά., από μόνα τους θεωρούνται ανεπαρκή σε μία νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής.

Η χρήση ακόμη και απλής υφασμάτινης μάσκας είναι από τα καλύτερα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε πρόσφατα τις οδηγίες και συστήνει μάσκες σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Η καθιέρωση της μάσκας ως καθημερινής συνήθειας στη Νέα Ζηλανδία θα επεκταθεί σε περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει αναζωπύρωση της νόσου.

Βελτιστοποίηση της ανίχνευσης επαφών κρούσματος με ψηφιακά εργαλεία

Το εθνικό σύστημα παρακολούθησης επαφών κρουσμάτων της Νέας Ζηλανδίας παραμένει ένα βασικό μέτρο για τον έλεγχο των εστιών της νόσου, σε περίπτωση αποτυχίας των ελέγχων στα σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες για τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη διαδικασία και θα προστατεύουν παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα.

Για να είναι αποτελεσματικές τέτοιες ψηφιακές λύσεις, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταχύτατο εντοπισμό των επαφών.

Οι υπάρχουσες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, για αυτό τόσο η Νέα Ζηλανδία, όσο και η Σιγκαπούρη, ερευνούν τις τεχνολογικές δυνατότητες συσκευών με τεχνολογία Bluetooth, ο οποίες θα διανεμηθούν σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Εφαρμογή επιστημονικής προσέγγισης στη διαχείριση των συνόρων

Η επανέναρξη των πτήσεων είναι σημαντική και απαραίτητη όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Το «άνοιγμα» της Νέα Ζηλανδίας σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες.

Η πρώτη είναι να διευρυνθεί η άδεια εισόδου στη χώρα, καθώς σήμερα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της, τις οικογένειές τους και ένα μικρό αριθμό εξαιρέσεων.

Μάλιστα, η διαδικασία σήμερα προβλέπει καραντίνα ρουτίνας 14 ημερών. Αυτό θα γίνει εφικτό σε δεύτερο χρόνο και όταν νέες μέθοδοι διάγνωσης του κορονοϊού έχουν αναπτυχθεί.

Η δεύτερη διαδικασία αφορά την είσοδο στη χώρα δίχως καραντίνα, η οποία θα είναι για χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα.

Δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ήταν αρκετά παραμελημένο πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Τώρα, έχει δημιουργηθεί ένα πλάνο ανάπτυξής του και σύντομα αναμένεται η εφαρμογή του.

Η αξιολόγηση του νέου συστήματος υγείας θα γίνεται εν μέσω πανδημίας και όχι μετά τη λήξη της.

Το νέο πλάνο προβλέπει όχι μόνο την «αντίδραση» του ΕΣΥ σε ένα νέο κύμα του κορονοϊού ή έξαρση της νόσου, αλλά και προετοιμασία για άλλες απειλές της δημόσιας υγείας.

Βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό είναι η ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος θα ηγηθεί του ελέγχου της πρόληψης των ασθενών. Ο ΕΟΔΥ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάγκης για lockdown με έγκαιρη ανίχνευση των αναδυομένων απειλών από τις μολυσματικές παθήσεις.

Δέσμευση για δομικές αλλαγές, με στόχο την αποφυγή παγκόσμιων απειλών

Ακόμη και αν η Covid-19 τεθεί υπό έλεγχο με εμβόλιο ή μία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία, παραμένουν άλλες απειλές για την υγεία, όπως η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια της βιολογικής ποικιλομορφίας και οι αλλαγές που προκύπτουν από εξελίξεις, όπως είναι η ανάπτυξη της συνθετικής βιολογίας. Αυτές οι απειλές χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...