703
Περιπολία αστυνομικών με ποδήλατα στην Ερμού για την τήρηση των μέτρων | George Vitsaras /SOOC

Τα οκτώ μέτρα για τη χαλάρωση του lockdown που συζητούν οι επιδημιολόγοι

Περιπολία αστυνομικών με ποδήλατα στην Ερμού για την τήρηση των μέτρων
|George Vitsaras /SOOC

Τα οκτώ μέτρα για τη χαλάρωση του lockdown που συζητούν οι επιδημιολόγοι

Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 10 μήνες, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καλείται την Παρασκευή να αποφασίσει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε μια φάση μάλιστα κατά την οποία τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και η πίεση στο σύστημα υγείας περιγράφεται από όλους, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση, ως δραματική.

Ωστόσο, ακόμα και οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αντιλήφθηκαν τελικά αυτό που όλοι οι υπόλοιποι έβλεπαν από πριν: ότι ο Μάρτιος του 2021 δεν είναι Μάρτιος του 2020 και οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα έφεραν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η λεγόμενη κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό με την επικράτηση της αποκαλούμενης βρετανικής μετάλλαξης, οδήγησε στην αύξηση και όχι στη συγκράτηση των κρουσμάτων –και μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 3.073 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, με θετικότητα στο 5,73% (ενώ το διεθνώς αποδεκτό όριο συναγερμού είναι το 4%). Τα μισά από αυτά εντοπίστηκαν στην Αττική, την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 645.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, Παρασκευή, στη διάσκεψη που πραγματοποιούν οι 32 επιστήμονες, καλούνται, ύστερα από άνωθεν εντολή, να εισηγηθούν μέτρα αποσυμπίεσης και παράλληλα να ζητήσουν από τους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της μάσκας και της κοινωνικής απόστασης, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έκρηξη νέων μολύνσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ενα από τα πρώτα μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα τους και είναι πιθανό να ισχύσουν και από αύριο, Σάββατο, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει στις 21:00 και όχι στις 19:00, που ισχύει σήμερα. Αλλωστε διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός του ωραρίου έφερε συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα τροφίμων, παρά διευκόλυνε την κατάσταση.

Μετακίνηση 6 και με αυτοκίνητο

Ταυτόχρονα αναμένεται να γίνει άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο για άθληση με τον κωδικό 6, ώστε οι πολίτες να μπορούν να φεύγουν και από την περιοχή κατοικίας τους και με αυτοκίνητο. Να σημειωθεί ότι σήμερα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων είχε χαρακτηριστεί, στις 10 Φεβρουαρίου, ταξικό και άδικο μέτρο από τον ίδιο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο στις 3 Μαρτίου ο ίδιος είχε ανακοινώσει την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, στο πλαίσιο των περίφημων «έξυπνων μέτρων» που είχε αποφασίσει τότε η κυβέρνηση.

Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Ακόμη ένα μέτρο χαλάρωσης που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής (περιποίησης νυχιών) από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Η λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα γίνεται μόνο με ραντεβού.

Δικαστήρια

Παράλληλα, στο τραπέζι της Επιτροπής βρίσκεται και το άνοιγμα των Δικαστηρίων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει μετάθεση για μία εβδομάδα αργότερα.

Λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση θέλει από τις 29 Μαρτίου να λειτουργήσει είτε με τον κωδικό 13032 είτε, στη χειρότερη περίπτωση, με click away ή click in shop. Οι ειδικοί, πάντως, αναμένεται να αφήσουν το μέτρο στην άκρη και να το εξετάσουν αναλυτικά, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

Σχολεία

Τα σχολεία πάντως αποτελούν ακόμη μία δύσκολη απόφαση για τους επιστήμονες, καθώς υπάρχουν κάποιοι ειδικοί που θεωρούν πως δεν θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, καθώς θα αυξηθεί πολύ η κινητικότητα. Το άνοιγμα των σχολείων πάντως, ιδίως των Λυκείων που έχουν μπροστά τους προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις, επιδιώκεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αφού στις 23 Απρίλιου θα πρέπει να κλείσουν και πάλι λόγω Πάσχα!

Εστίαση

Επίσης η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό προσδιορίζεται κοντά στις 19 Απρίλιου.

Μετακίνηση από νομό σε νομό

Τέλος, άλλο ένα ζήτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ειδικοί, εάν όχι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τότε τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να καθορισθεί το πρόγραμμα της χαλάρωσης του lockdown, είναι η άρση απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό πριν από το Πάσχα, ώστε την εορταστική περίοδο να μην υπάρξει μαζική φυγή εκδρομέων ή πολιτών που διαθέτουν σπίτια στην περιφέρεια και προκληθεί έτσι μαζικός συνωστισμός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στα ατομικά μέτρα προστασίας, καθώς αν δεν τηρούνται και αυξηθούν εκ νέου τα κρούσματα, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ένα σκληρό και καθολικό lockdown, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...