540
Πλήθος Ινδών σε αγορά της Καλκούτας. Του χρόνου, η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Γης | REUTERS/Rupak De Chowdhuri/File Photo

Τα οκτώ δισ. θα φτάσουν οι κάτοικοι της Γης τον Νοέμβριο – σε οκτώ μόλις χώρες οι μισές γεννήσεις του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 10:25
Πλήθος Ινδών σε αγορά της Καλκούτας. Του χρόνου, η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Γης
|REUTERS/Rupak De Chowdhuri/File Photo

Τα οκτώ δισ. θα φτάσουν οι κάτοικοι της Γης τον Νοέμβριο – σε οκτώ μόλις χώρες οι μισές γεννήσεις του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 10:25

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους περίπου στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πρόβλεψη του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την διεθνή Ημέρα Πληθυσμού.

Η Ινδία θα ξεπεράσει το 2023 την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στην υφήλιο.

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε σε μήνυμά του για την Ημέρα Πληθυσμού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Δίνεται επίσης, «η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρωπιά μας και να θαυμάσουμε τις προόδους στο πεδίο της υγείας, που παρέτειναν τη διάρκεια ζωής και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας», συνεχίζει ο γγ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σήμερα με τον πιο βραδύ ρυθμό από το 1950. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει περί τα 8,5 δισεκ. το 2030 και τα 9,7 δισεκ. το 2050, φθάνοντας στην κορύφωση, στα 10,4 δισεκ. τα χρόνια του 2080 και παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο ως το 2100.

Και ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού η οποία αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

ΕΕ: Συρρικνώθηκε για δεύτερη χρονιά ο πληθυσμός λόγω Covid

Στο μεταξύ, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2021, όπως ανακοίνωσε  η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη στιγμή που τα κράτη-μέλη μετρούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια θανάτους λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθυσμός των 27 χωρών που αποτελούν την ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 172.000 από τον περασμένο χρόνο και πάνω από 656.000 από τον Ιανουάριο του 2020.

«Το 2020 και το 20221, η θετική καθαρή μετανάστευση δεν αντιστάθμισε πλέον την αρνητική φυσική αλλαγή στην ΕΕ και κατά συνέπεια, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύοντας τον αντίκτυπο από την πανδημία.

Ο αριθμός των θανάτων άρχισε να υπερβαίνει τις γεννήσεις στην ΕΕ πριν από μία δεκαετία, αλλά η μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ βοήθησαν να αντισταθμιστεί η διαφορά έως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Την προηγούμενη φορά που η ΕΕ κατέγραψε μείωση στον πληθυσμό ήταν το 2011 –η μοναδική άλλη φορά από το 1960– αλλά σημειώθηκε αύξηση με ταχείς ρυθμούς λόγω της καθαρής μετανάστευσης.

Δεδομένης της πανδημίας, της γήρανσης του πληθυσμού και των σχετικά χαμηλών ποσοστών γεννητικότητας, η Eurostat ανέφερε ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις γεννήσεις τα επόμενα χρόνια.

«Εάν ισχύσει αυτό», ανέφερε η Eurostat, «η μείωση ή η αύξηση του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ στο μέλλον πιθανόν να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά που έχει η καθαρή μετανάστευση».

Ενώ η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού, πάνω από τις μισές χώρες-μέλη της ΕΕ είδαν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία να είναι στην κορυφή της κατάταξης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 446,8 εκατ. άνθρωποι κατοικούσαν εντός της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...