181
Ο Γιώργος Σεφέρης με την σουηδή πριγκίπισσα Σίμπιλα, στο δείπνο μετά τη βράβευσή του, τον Δεκέμβριο του 1963 | Gamma-Keystone via Getty Images

«Τα Νομπέλ της ελληνικής ποίησης»: Τιμή στον Σεφέρη και στον Ελύτη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 17:58
Ο Γιώργος Σεφέρης με την σουηδή πριγκίπισσα Σίμπιλα, στο δείπνο μετά τη βράβευσή του, τον Δεκέμβριο του 1963
|Gamma-Keystone via Getty Images

«Τα Νομπέλ της ελληνικής ποίησης»: Τιμή στον Σεφέρη και στον Ελύτη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 17:58

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας απόδοσης των βραβείων Νομπέλ. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θυμάται τις ιστορικές στιγμές για την Ελληνική Λογοτεχνία, τιμώντας τους σπουδαίους έλληνες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, με ένα βίντεο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη βράβευσή τους με τη υψηλότερη διάκριση, το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο σπίτι του / ΑΠΕ

Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε τα ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό μας στο πρόσωπο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου του 1963 και δεύτερη, 16 χρόνια μετά, στις 18 Οκτωβρίου 1979. Δυο Νομπέλ για την ποίηση που υμνεί τον ελληνικό κόσμο. Με διαφορές, αλλά και ομοιότητες, με συναίσθημα, λυρισμό και αγάπη για το ελληνικό κάλλος και την παράδοση.

Ποιητές της γενιάς του ’30, οι δύο νομπελίστες, είχαν παράλληλες πορείες, κοινά βιώματα, αλλά και διακριτό ύφος γραφής. Μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες, ταξίδεψαν την ελληνική ποίηση στα πέρατα του κόσμου και αγαπήθηκαν όσο λίγοι Έλληνες λογοτέχνες.

Η παραγωγή του βίντεο είναι του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News