297
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς ποζάρει δίπλα στο νέο «κατοστάρικο» του ευρώ | Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα νέα κατοστάρικα και διακοσάρικα, που «θα χωρούν καλύτερα στα πορτοφόλια μας»…

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 14:47
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς ποζάρει δίπλα στο νέο «κατοστάρικο» του ευρώ
|Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα νέα κατοστάρικα και διακοσάρικα, που «θα χωρούν καλύτερα στα πορτοφόλια μας»…

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 14:47

Ο σχεδιασμός των δύο νέων χαρτονομισμάτων των 100 και 200 ​​ευρώ αποκαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης, αρκετούς μήνες πριν από την κυκλοφορία τους τον Μάιο του επομένου έτους. (Λεπτομέρειες εδώ.)

Και τα δύο έχουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία αποσκοπούν στο να καταστήσουν δυσκολότερη την παραχάραξή τους.

Τα νέα χαρτονομίσματα είναι μικρότερα από τα κυκλοφορούντα. Γιατί; Διότι πρέπει να χωρούν στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων, όπως δηλώθηκε από την ΕΚΤ κατά το ρεπορτάζ του BBC. Ετσι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΤ Ιβ Μερς είπε ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο τραπεζικές μηχανές (τα ΑΤΜ) πρέπει να προσαρμοστούν εγκαίρως στις χώρες όπου το νόμισμα της Ευρωζώνης χρησιμοποιείται.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια, στην οπίσθια πλευρά τους, φέρουν έναν «επικαιροποιημένο» χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιλαμβάνει τη νήσο Κύπρο και τη νήσο Μάλτα, δύο χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την κυκλοφορία της πρώτης σειράς χαρτονομισμάτων το 2002.

Η ασφάλεια

Τα νέα χαρτονομίσματα έχουν και νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας: ένα «δορυφορικό» ολόγραμμα με μικροσκοπικά σύμβολα του ευρώ και έναν λαμπερό αριθμό, στο κάτω μέρος τους, ο οποίος αλλάζει χρώμα και γίνεται από πράσινος μπλε.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να εκμηδενίσει τις πιθανότητες παραχάραξής τους από τις εγκληματικές συμμορίες και για αυτόν τον λόγο, από το 2016 ήδη, έχει σταματήσει την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ (η μεγάλη ονομαστική αξία του είχε ελκύσει τους απατεώνες.)

Η ζήτηση

Παρά την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, η ΕΚΤ παραδέχεται ότι η ζήτηση μετρητών συνέχισε να αυξάνεται. Από την εισαγωγή του ευρώ, το 2002, ο αριθμός των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων στη ζώνη του ευρώ τριπλασιάστηκε και τώρα ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των τραπεζογραμματίων έφθασε τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...