660
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τα δύο πόνι της, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από The Royal Windsor Horse Show που διοργανώνεται για τα 96α της γενέθλια | henrydallalphotography.com/PA Wire/Handout via REUTERS

Τα μοναχικά 96α γενέθλια της Ελισάβετ Β’

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 10:18
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τα δύο πόνι της, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από The Royal Windsor Horse Show που διοργανώνεται για τα 96α της γενέθλια
|henrydallalphotography.com/PA Wire/Handout via REUTERS

Τα μοναχικά 96α γενέθλια της Ελισάβετ Β’

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 10:18

Οταν ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας, υπήρχε ακόμα Σοβιετική Ενωση και τη διοικούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, στην Κίνα είχε μόλις ανατείλει το άστρο του ηγεμόνα Μάο Τσετούνγκ, στις ΗΠΑ πρόεδρος ήταν ο Χάρι Τρούμαν και στην Ελλάδα Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Πλαστήρας. Οταν είδε το φως αυτού του κόσμου, δεν είχε υπάρξει καν η κρίση του 1929, ούτε ήταν ορατή η απειλή του Αδόλφου Χίτλερ, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Κάλβιν Κούλιτζ και στην Ελλάδα υπήρχε η δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γιορτάζει σήμερα τα 96 της χρόνια και σύντομα θα εορτάσει 70 χρόνια από την ενθρόνισή της. Είναι, όπως και να το κάνουμε, ένα ορόσημο —μιλάμε για τη μακροβιότερη μονάρχη στην παγκόσμια Ιστορία.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Στ’. Το πρωί της 20ης Απριλίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ταξίδεψε με ελικόπτερο από το Κάστρο του Ουίνδσορ, που πλέον είναι η βασική της κατοικία, στο κτήμα της στο Σάντριγχαμ της ανατολικής Αγγλίας για να περάσει ολιγοήμερες διακοπές. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μείνει στο Wood Farm και όχι στα κύρια διαμερίσματα του κτήματος. Το Wood Fam είναι μια σχετικά μικρή κατοικία για τα βασιλικά δεδομένα, στην οποία είχε μετακομίσει μόνιμα τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος, όταν συνταξιοδοτήθηκε. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο σπίτι, ειδικά γιατί «η θάλασσα είναι πολύ κοντά».

Είναι η δεύτερη χρονιά που η Ελισάβετ θα γιορτάσει τα γενέθλια της χωρίς τον σύζυγο της, που απεβίωσε στις 9 Απριλίου του 2021 σε ηλικία 99 ετών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς, μέχρι και πριν την πανδημία, εκεί βρισκόταν με τον σύζυγο της. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πλέον αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο έχει ακυρώσει τον τελευταίο καιρό πολλές από τις δημόσιες εμφανίσεις της.

Επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν σχεδιάζει κάποιου είδους δημόσια γιορτή. Αλλωστε η βασίλισσα κάθε χρόνο γιορτάζει τα γενέθλια της δύο φορές – μία την ημέρα που γεννήθηκε και μία τον Ιούνιο. Παραδοσιακά την πρώτη την περνάει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Έτσι θα γίνει και τώρα. Αυτές τις μέρες αναμένεται να την επισκεφτούν μέλη της βασιλικής οικογένειας και κάποιοι φίλοι. Η δεύτερή της όμως γιορτή είναι πιο μεγαλοπρεπής, με τη συμμετοχή και των πολιτών.

Φέτος μάλιστα που γιορτάζει και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, καθώς συμπλήρωσε 70 χρόνια στο βρετανικό θρόνο, έχουν προγραμματιστεί τετραήμερες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε ένα διαρκές πάρτι με θεάματα, καλλιτεχνικά δρώμενα, τεχνολογικές επιδείξεις κτλ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί έναν εορτασμό «που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά».

Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που ένας βρετανός μονάρχης γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο και αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ που έχει σπάσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Από την ημέρα της ενθρόνισής της είδε να περνούν από την Ντάουινγκτ Στριτ 14 πρωθυπουργοί. Άλλοι 14 πολιτικοί έχουν διατελέσει στο μεταξύ πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 Βρετανοί στους 5 εξακολουθούν να έχουν θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου, στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Αννα, τον πρίγκιπα Αντρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Στα 96 της η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παραμένει ένα σύμβολο ενός θεσμού που άλλοτε κλονίζεται, άλλοτε θεωρείται ότι σβήνει, όμως παραμένει να έχει μια τεράστια σημασία -ιδίως για τους Βρετανούς. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν σύνδεσμό μας με μια πολύ μακρινή εποχή. Είμαστε πιο κοντά στη δεύτερη δεκαετία του 22ου αιώνα παρά στη χρονιά που γεννήθηκε η μικρή Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...