353
Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν την πρόταση. Θα εισακουστεί; |

Τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρια ψηφίζουν ηλεκτρονικά για συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 12:31
Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν την πρόταση. Θα εισακουστεί;
|

Τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρια ψηφίζουν ηλεκτρονικά για συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 12:31

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια, το κόμμα που καθιέρωσε σε μαζική κλίμακα τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για όλα τα εσωτερικά του ζητήματα, καλείται τώρα με αυτόν τον τρόπο να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με τον μέχρι πρότινος αντίπαλό του.

Η σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα γίνεται για μια κυβέρνηση που αμφότεροι ευελπιστούν ότι θα συγκρατήσει τον Ματέο Σαλβίνι και τη Λέγκα από το να κατακτήσουν την πρωθυπουργία. Μπορεί κοινοβουλευτικά να φαίνεται βιώσιμη, αλλά μένει να αποδειχτεί αν θα είναι και πολιτικά.

Η κατάρρευση του συνασπισμού ανάμεσα στον Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάιο ήταν για το Κίνημα μια στιγμή προδοσίας, αναφέρει ο Guardian. Για να μην φτάσει η χώρα στις εκλογές, που ίσως αποδεικνύονταν στροφικές για το Κίνημα, ο Ντι Μάιο συμφώνησε σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται σήμερα Τρίτη να απαντήσει η βάση του κόμματος είναι αν εγκρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον νυν πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Για να είμαστε ακριβείς, πρόκειται για περίπου 100.000 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στον ειδικό ιστότοπο του κόμματος, το οποίο στις εκλογές του 2018 πήρε πάνω από 10 εκατ. ψήφους.

Ο Κόντε χθες Δευτέρα απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κόμματος να αφήσουν στην άκρη τους ενδοιασμούς και να στηρίξουν την πρόταση.

Σήμερα οι δύο υποψήφιοι εταίροι παρουσίασαν κοινό πολιτικό πρόγραμμα, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν πιο επεκτατικό προϋπολογισμό. Υπογραμμίζουν ωστόσο πως ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Αν τα μέλη του κόμματος καταψηφίσουν την πρόταση η μόνη επιλογή του Κόντε πρακτικά θα είναι να ζητήσει από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρτέλα να διαλύσει τη Βουλή ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια, τονίζει ο  Guardian, από την ίδρυσή του το 2009 ήταν υπέρμαχο της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Το 2016 απέκτησε την δική του πλατφόρμα ψηφοφοριών, στην οποία έδωσε το όνομα Rousseau, από τον γάλλο φιλοσόφου. Πάντως και προβλήματα χάκινγκ έχει αντιμετωπίσει η πλατφόρμα και ένα πρόστιμο 50.000 ευρώ για την αδυναμία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Δημοσκόπηση το Σάββατο στην Corriere della Sera έδειξε ότι το κόμμα του Σαλβίνι είναι στο 31,8%, το Κίνημα Πέντε Αστέρια στο 24,2% και το Δημοκρατικό Κόμμα στο 22,3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...