664
H ανίχνευση γίνεται μόνο σε κινητά Android που έχουν ενεργοποιήσει τα δεδομένα οι χρήστες τους | Shutterstock

Τα κινητά σε ρόλο «Big Brother» για τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:23
H ανίχνευση γίνεται μόνο σε κινητά Android που έχουν ενεργοποιήσει τα δεδομένα οι χρήστες τους
|Shutterstock

Τα κινητά σε ρόλο «Big Brother» για τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:23

Τα έξυπνα κινητά μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα τοποθεσίας και μαθηματικά μοντέλα και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις προβλέψεις εξάπλωσης της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές, υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα και αφορούν μόνο τα άτομα που έχουν συναινέσει να παρέχεται η πληροφορία θέσης από το κινητό τους τηλέφωνο στο Google Location History και αναλύονται μόνο σε επίπεδο πληθυσμών, αναφέρουν ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Οι δύο έλληνες ειδικοί ανασκόπησαν την πιο πρόσφατη διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Medical Association (JAMA), στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών του πληθυσμού σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και της ποσοστιαίας μεταβολής στη λειτουργία κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές τοποθεσίες (π.χ. χώρος εργασίας, κατοικία) κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων «μένω σπίτι».

Επίσης, εκτιμήθηκε η πιθανή συσχέτιση στη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου σε μια δεδομένη ημέρα και του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων 5, 10 και 15 ημέρες αργότερα.

Η αρχική υπόθεση ήταν ότι στις Πολιτείες όπου βρέθηκε μεγαλύτερη μείωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων στον χώρο εργασίας και σε καταστήματα και μεγαλύτερη αύξηση στις οικίες, θα εμφανιζόταν βραδύτερος ρυθμός αύξησης στα κρούσματα λίγες ημέρες αργότερα. Υπήρχε δηλαδή πιο εκτενής καραντίνα.

H μελέτη ανέδειξε ότι σε Πολιτείες με υψηλότερα ποσοστά αστικού πληθυσμού και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη σχετική μείωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων εκτός της οικίας και μεγαλύτερη αύξηση της λειτουργίας στις οικίες μετά την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τύπου «μένω σπίτι».

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές Πολιτείες σχετίζεται με τον ρυθμό εμφάνισης κρουσμάτων σε 5, 10 και 15 ημέρες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό περιοχών με μεγαλύτερο κίνδυνο για ταχύ ρυθμό μετάδοσης νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μείωση στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων στον χώρο εργασίας και η αντίστοιχη αύξηση στις οικίες ήταν μεγαλύτερη στις πολιτείες των ΗΠΑ και τις ημέρες που υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Οι Πολιτείες με υψηλό ρυθμό κρουσμάτων ήταν επίσης πιθανό να είχαν επιβάλει περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Ακόμη και ύστερα από διόρθωση για τα ποσοστά κρουσμάτων, στις αγροτικές και λιγότερο αστικές πολιτείες βρέθηκε μικρότερη μεταβολή στη λειτουργία των κινητών.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντίληψη του πληθυσμού για χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε αγροτικές περιοχές, σε διαφορές στις καθημερινές δραστηριότητες και πιθανώς σε διαφορές στις αντιλήψεις και πεποιθήσεις των πληθυσμών», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.

Οι παράμετροι που σχετίζονται με τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων παρουσίασαν ενδιαφέρον.

Σε Πολιτείες με χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας, μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, χαμηλότερο ποσοστό κατοίκων μεγαλύτερης ηλικίας, παιδιών και Αφροαμερικανών, και υψηλότερο ποσοστό εισοδήματος που δαπανήθηκε για υγειονομική περίθαλψη, βρέθηκε μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία του κινητού στον χώρο εργασίας.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα άτομα σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα έχουν περισσότερους οικονομικούς πόρους που τους επιτρέπουν να παραμείνουν στο σπίτι, ή ότι στις συγκεκριμένες πολιτείες υπάρχουν επαγγέλματα που παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία στο σπίτι.

Παρόλα αυτά, αυτή η υπόθεση μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι πρώτες επιδημικές εκρήξεις παρατηρήθηκαν στις μητροπολιτικές περιοχές της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και της Καλιφόρνιας.

Λιγότερα κρούσματα

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν ότι η μείωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων στο χώρο εργασίας, στις μετακινήσεις, και στα εμπορικά καταστήματα και η αύξηση της λειτουργίας στις οικίες βρέθηκε να συσχετίζεται με σημαντική μείωση των κρουσμάτων Covid-19 σε διάστημα 5, 10, και 15 ημερών μετά.

Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες στις οποίες ο πληθυσμός είχε την υψηλότερη λειτουργία κινητών τηλεφώνων στις οικίες, είχαν χαμηλότερο ρυθμό κρουσμάτων κατά 19% σε διάστημα 15 ημερών, σε σύγκριση με τις Πολιτείες όπου η αντίστοιχη λειτουργία ήταν χαμηλή.

Δείκτης δραστηριότητας του πληθυσμού

Η σημασία αυτών των αποτελεσμάτων έγκειται στο ότι αποκαλύπτει ότι τα δεδομένα λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη της δραστηριότητας του πληθυσμού και μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για τον εντοπισμό περιοχών σε κίνδυνο για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε καταστήματα αγοράς τροφίμων και πάρκα δεν παρουσίασε συσχέτιση με τάση διασποράς στα κρούσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...