277
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ - ΑΗΣ στο Λαύριο | INTIMEnews

Τα κακά αποτελέσματα α’ τριμήνου απειλούν τη ΔΕΗ με άμεση κατάρρευση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 11:04
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ - ΑΗΣ στο Λαύριο
|INTIMEnews

Τα κακά αποτελέσματα α’ τριμήνου απειλούν τη ΔΕΗ με άμεση κατάρρευση

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 11:04

Η ΔΕΗ είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, και στη Νέα Δημοκρατία το γνωρίζουν καλά, αφού κατ᾽ επανάληψη έχουν μιλήσει για ωρολογιακή βόμβα και συστημικό κίνδυνο.

Τα πράγματα όμως στην Επιχείρηση φαίνεται πως είναι χειρότερα ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τις ζημίες του 1 δισ. ευρώ. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτυπώνονται στα μεγέθη του α’ τριμήνου, το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από πλευράς ΔΕΗ.

Στα εν λόγω αποτελέσματα φέρονται να καταγράφονται ζημίες άνω των 250 εκατ. ευρώ . Το λειτουργικό περιθώριο της επιχείρησης είναι αρνητικό, ενώ η Επιχείρηση εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές, ενώ  κατά τις ίδιες πληροφορίες έθεσε μέχρι και θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ, έπειτα από ζημίες κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018

Η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση 300 εκατ. ευρώ, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

Αφενός καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού κάτι που προϋποθέτει παραίτηαη του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση.

Η δεύτερη προσπάθεια αφορά κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011, λύση για την οποία είχε προβλεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τροπολογία η οποία δεν κατατέθηκε έγκαιρα στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...