317
Rapid tests που προορίζονται για μαθητές σχολείου στην Ισπανία (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Jon Nazca

Τα γρήγορα τεστ, γρήγορα εξαπλώνονται… σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 15:29
Rapid tests που προορίζονται για μαθητές σχολείου στην Ισπανία (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Jon Nazca

Τα γρήγορα τεστ, γρήγορα εξαπλώνονται… σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 15:29

Διαθέσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να είναι σύντομα τα γρήγορα τεστ (rapid tests) της Covid-19, τα οποία δίνουν επιτόπου τα αποτελέσματα για το αν κάποιος έχει μολυνθεί ή όχι από κορονοϊό.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Guardian, να σωθούν χιλιάδες ζωές, ενώ παράλληλα να επιβραδυνθεί η ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού, τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες.

Ετσι, περίπου 120 εκατομμύρια τεστ ταχείας ανίχνευσης της Covid-19 αναμένεται να διατεθούν σε φτωχές χώρες, ώστε να μπορούν για έξι μήνες να πραγματοποιούν εκτενείς και άμεσους ελέγχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην παγκόσμια συμμαχία προώθησης οικονομικών και γρήγορων τεστ ανήκουν ο ΠΟΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Το γρήγορο τεστ θα κοστίζει περίπου 5 ευρώ ή λιγότερο και τα αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, βγαίνουν σε 15 με 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους, τα τεστ θα είναι διαθέσιμα σε 133 χώρες. Ωστόσο, λίγες είναι αυτές που θα μπορούν να τα προμηθευτούν σε χαμηλή τιμή.

«Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση των εξετάσεων, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν εργαστηριακές εγκαταστάσεις ή επαρκώς εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι πρόκειται για γεγονός που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας, ειδικά στις φτωχές χώρες με μεγάλη διασπορά του ιού, οι οποίες για οικονομικούς λόγους και λόγω έλλειψης εργαστηρίων και εκπαιδευμένου προσωπικού δεν είχαν πρόσβαση στα ακριβά, μοριακά τεστ.

Στην Ελλάδα

Τα πρώτα rapid tests στην Ελλάδα έφτασαν στις 11 Σεπτεμβρίου και ο πρώτος ειδικός πληθυσμός που ελέγχθηκε ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ Λέσβου (εδώ).

Συνεχίστηκαν με εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό που έγιναν επί σειρά ημερών στην πλατεία της Κυψέλης και τη Δευτέρα στην πλατεία Κουμουνδούρου (εδώ).

Η τιμή στην οποία τα προμηθεύτηκε η χώρα μας είναι 5 ευρώ το τεστ και η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...