604
Το 2023 θα ψηφίσουμε ξανά για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Τι θα βγάλει η κάλπη; | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τα γκάλοπ πριν και μετά τη ΔΕΘ: Εφικτή η αυτοδυναμία αλλά και η «τερατογένεση»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 12:31
Το 2023 θα ψηφίσουμε ξανά για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Τι θα βγάλει η κάλπη;
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τα γκάλοπ πριν και μετά τη ΔΕΘ: Εφικτή η αυτοδυναμία αλλά και η «τερατογένεση»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 12:31

Στη δημοσκόπηση της Pulse, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, καταγράφεται περαιτέρω άνοδος της Νέας Δημοκρατίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων στο 34,5% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8 μονάδων). 

Οπως, ωστόσο, σημείωσε ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, στα σενάρια ενόψει των εκλογών δεν μπορούν να αποκλειστούν αριθμητικά τα ενδεχόμενα της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας (στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική) καθώς και της λεγόμενης «τερατογένεσης» –όρος που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ– για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με ανοχή από το ΚΚΕ. 

Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τη μέτρηση εμφανίζεται αυξημένο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 0,5%, ενώ σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου, προ της ΔΕΘ, είναι αυξημένο κατά 1,5%, καθώς η ΝΔ ήταν τότε 33%, καταγράφοντας προσωρινή απώλεια μιας μονάδας που αποδίδεται στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου ΕΥΠ.

Με δεδομένο, όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είναι 8,5%, το οποίο δεν έχει κατανεμηθεί στα κόμματα στην αναγωγή επί των εγκύρων που έκανε η Pulse, ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι εφικτός. Η δημοσκόπηση εμφανίζει την ΝΔ στο 34,5% με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι που είναι συνολικά 8,5% με όριο για την αυτοδυναμία 38% βάσει του εκλογικού νόμου της δεύτερης κάλπης. 

Από την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Η δημοσκόπηση είναι επομένως θετική για την κυβέρνηση, καθώς δείχνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είχε επίπτωση στα ποσοστά της ΝΔ που εμφανίζονται και ελαφρώς αυξημένα (0,5%) σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Παράλληλα, η πόλωση της δεύτερης Κυριακής, μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να ενισχύσει την ΝΔ, όπως βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας κι άλλο τις συσπειρώσεις τους.  

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων -χωρίς Λευκό, Ακυρο, Αποχή- στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ μετά και από την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ωστόσο το νόμισμα έχει δύο όψεις. Διότι παραμένει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι το δεύτερο κόμμα (με βάση τις μετρήσεις) σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ25. Γιατί αυτό είναι αριθμητικά εφικτό (παρότι πολιτικά ακόμη και η ανοχή από το ΚΚΕ μοιάζει ανέφικτη);

Διότι, σύμφωνα με τη μέτρηση της Pulse τα ποσοστά των κομμάτων που θεωρητικά θα μπορούσαν να συμπράξουν είναι, με αναγωγή επί των εγκύρων, τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ25 3%. Το άθροισμα τους είναι 46,5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο του ποσοστού που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να δώσει 151 βουλευτές από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Η εξέλιξη των ποσοστών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 -Pulse, ΣΚΑΪ

Πέρα από το αριθμητικό σενάριο, τα πολιτικά συμπεράσματα της μέτρησης είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης από τις υποκλοπές ανακτήθηκε μετά τη ΔΕΘ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μικρή άνοδο 0,5% μετά την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πτώση 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ η πτωτική τάση από το επίπεδο του 14% που βρισκόταν (από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούνιο του 2022) ανακόπηκε σύμφωνα με τους αναλυτές από την υπόθεση των υποκλοπών.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...