767
Οι Spice Girls ποζάρουν χαρωπές με τα μπλουζάκια που φτιάχνονται με πολύ κόπο και με ελάχιστα χρήματα στο Μπανγκλαντές | Facebook

Τα… ευαίσθητα T-Shirts των Spice Girls φτιάχνονται υπό απάνθρωπες συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 15:39
Οι Spice Girls ποζάρουν χαρωπές με τα μπλουζάκια που φτιάχνονται με πολύ κόπο και με ελάχιστα χρήματα στο Μπανγκλαντές
|Facebook

Τα… ευαίσθητα T-Shirts των Spice Girls φτιάχνονται υπό απάνθρωπες συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 15:39

Η αποκαλυπτική έρευνα του Guardian φέρνει στο φως το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν στο εργοστάσιο του Μπανγκλαντές που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirts των Spice Girls. «Η Σάλμα δεν ξέρει καν ποιες είναι οι Spice Girls. Η ζωή της, που περιστρέφεται για 16 ώρες την ημέρα γύρω από μία ραπτομηχανή, απέχει έτη φωτός από τις πολυτέλειες που απολαμβάνει το ποπ συγκρότημα με τα πάμπλουτα μέλη» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Ομως χωρίς κανένα από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη να το γνωρίζει, η Σάλμα και οι Spice Girls συνδέονται». Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης, είναι πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπανγκλαντές, δεν κατασκευάζει ρούχα για κάποια εταιρεία που έχει σαν στόχο το κέρδος. Εδώ ράβονται τα T-shirts των Spice Girls που πωλούνται για να ενισχύσουν έναν κοινωνικό σκοπό.

Ενα πολύχρωμο πλήθος διαδηλώνει στη Ντάκα του Μπανγκλαντές για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο εμπόριο ενδυμάτων (REUTERS/Salahuddin Ahmed)

Η τραγική ειρωνεία ενδυναμώνεται από κάτι ακόμη: οι 19,4 στερλίνες (21,9 ευρώ) που κοστίζει το κάθε T-shirt στην αγορά πηγαίνουν σε μία διαφημιστική καμπάνια υπέρ της ισότητας των φύλων, η οποία τονίζει το γεγονός πως «οι γυναίκες αμείβονται χειρότερα απ’ ό,τι οι άνδρες». Ενας παράδοξος φαύλος κύκλος λοιπόν, καθώς οι γυναίκες που ράβουν αυτά τα «ευαισθητοποιημένα» μπλουζάκια, παίρνουν ψίχουλα για τον κόπο τους.

Γυναίκες που παίρνουν ψίχουλα για την κοπιαστική και πολύωρη δουλειά τους πάνω από μία ραπτομηχανή, διαδηλώνουν στο Μπανγκλαντές (REUTERS/Salahuddin Ahmed)

Η Σάλμα, η εργάτρια που αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο του ρεπορτάζ, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως σχολιάζει ο απεσταλμένος του Guardian, Σάιμον Μέρφι. Η ίδια ζει σε ένα δωμάτιο 3,5 επί 3,5 μέτρα, μαζί με τον σύζυγο της και τον επτάχρονο γιο της. Περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο. Το «Σάλμα» δεν είναι το πραγματικό της όνομα, επιλέχθηκε από τον Guardian για να προστατευτούν τα προσωπικά της δεδομένα. Αμείβεται με 9.080 τάκα (περίπου 95 ευρώ) τον μήνα, αλλά τα 5.000 πηγαίνουν κατευθείαν στο ενοίκιο του μικροσκοπικού σπιτιού.

Στο μισθό της περιλαμβάνεται και ένα «μπόνους προσέλευσης», κάτι που σημαίνει πως οι αποδοχές της μειώνονται αν τολμήσει να αρρωστήσει. Μαζί με τα εισοδήματα του συζύγου της, το ζευγάρι ίσα που καταφέρνει να εξασφαλίσει τροφή, ιατρικλη περίθαλψη, να πληρώσει το ρεύμα και τα δίδακτρα του σχολείου για το παιδί.

Εργαζόμενοι στο εμπόριο ενδυμάτων κλείνουν κεντρικό δρόμο στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπανγκλαντές, διαδηλώνοντας για τα δικαιώματά τους (REUTERS/Mohammad Ponir Hossain)

Πέρα από τις κακές αμοιβές, η Σάλμα έχει να αντιμετωπίσει και την συμπεριφορά των προϊσταμένων της. Μία ημέρα που δεν αισθανόταν καλά, έκανε επανειλημμένα εμετό εν ώρα εργασίας. Κι όμως, δεν της επετράπη να πάει στο σπίτι της. Αυτόν τον μήνα αναμένεται ωστόσο, κάτι ελπιδοφόρο, μία μικρή αύξηση στα εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στη βιομηχανία ενδυμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε χρόνια, όμως για τους παλαιότερους εργαζόμενους που αμείβονται ήδη με κάπως περισσότερα χρήματα, η διαφορά θα είναι απειροελάχιστη.

Στη Σάλμα και στις άλλες μοδίστρες ανατίθενται εξωπραγματικοί στόχοι από τη διεύθυνση του εργοστασίου, ένας τεράστιος όγκος εργασίας, που φτάνει στα 2.000 T-shirts την ημέρα. «”Δεν βρίσκεσαι στο εργοστάσιο του πατέρα σου”, μας λένε. “Η πόρτα είναι ανοιχτή, αν δεν πετύχεις τους στόχους παραγωγής, έφυγες”», περιγράφει η εργαζόμενη μητέρα στον Guardian.

Εκπρόσωπος του βρετανικού ποπ συγκροτήματος τόνισε πως οι Spice Girls είναι «βαθιά σοκαρισμένες και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους» για περιπτώσεις όπως της Σάλμα και πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μία έρευνα που θα εξετάσει τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία, ανέφερε πως είναι «σοκαρισμένο και ανήσυχο» με τις σοβαρότατες αποκαλύψεις. Η εταιρεία λιανικής που πουλάει τα T-shirt μέσω Διαδικτύου, είπε πως αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για τα γεγονότα, ενώ το εργοστάσιο δήλωσε πως τα όσα έχουν αποκαλυφθεί «θα ερευνηθούν», αναφέροντας ωστόσο, πως «πρόκειται για ψεύδη».

Προφανώς η Σάλμα δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μία άλλη εργαζόμενη, εξηγεί πως πλέον δανείζεται χρήματα από φίλους και συγγενείς για να τα βγάλει πέρα.

Οι 19,4 στερλίνες που κοστίζει το T-shirt των Spice Girls στην αγορά, ισοδυναμούν με πάνω από μία εβδομάδα δουλειάς για την ίδια!

Και βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και αυτή άθλιες συνθήκες εργασίας με υπερβολική ζέστη, δεκάδες ανθρώπους να εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο και απαράδεκτες συμπεριφορές από τους εργοδότες.

Στον προνομιούχο δυτικό κόσμο, κάθε φορά που βλέπουμε στην ούγια του ρούχου «Made in Bangladesh», το πολύ να αναρωτηθούμε για μερικά δευτερόλεπτα κατά πού πέφτει στον χάρτη. Ούτε που μας περνάει από το μυαλό, με πόσο πολύ κόπο και με πόσα ελάχιστα χρήματα έχει φτιαχτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...