312
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τα Εμιράτα θα αγοράσουν 80 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία για πάνω από 16 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 20:39
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τα Εμιράτα θα αγοράσουν 80 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία για πάνω από 16 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 20:39

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για την απόκτηση 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, από την Dassault Aviation, με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ντουμπάι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η παραγγελία, ύψους που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, είναι η πιο σημαντική που έχει εξασφαλιστεί για το μαχητικό αεροσκάφος αφότου έγινε επιχειρησιακό το 2004.

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη (ανάμεσα στη Γαλλία και στα Εμιράτα) μεταφράζεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal, και σχετικών στοιχείων. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάληξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, ενώ ο Μακρόν συζητούσε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, στον χώρο της Παγκόσμιας Έκθεσης.

Τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2027 στο πρότυπο F4, ένα εν εξελίξει πρόγραμμα σχεδόν δύο δισ. ευρώ παραδοτέο το 2024 το οποίο παρουσιάζεται ως ένα «τεχνολογικό, βιομηχανικό και στρατηγικό άλμα».

Η παραγγελία αυτή έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα 60 Mirage 2000-9 που απέκτησαν το 1998 τα Εμιράτα, ενώ πραγματοποιείται δέκα χρόνια μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Από τότε τα Rafale πραγματοποίησαν ένα άνοιγμα διεθνώς παρά τον ανταγωνισμό αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Αυτή τη στιγμή έχει έξι ξένους πελάτες: το Κατάρ (36 αεροσκάφη), την Ινδία (36), την Αίγυπτο (30 νέα, επιπλέον των 24), την Ελλάδα (18+6) και την Κροατία (12).

Τα Εμιράτα είναι τώρα ο πέμπτος σημαντικότερος πελάτης της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας για τη δεκαετία 2011-2020, με παραγγελίες ύψους 4,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική έκθεση για τις εξαγωγές εξοπλισμών της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Παρίσι έχει επικριθεί επειδή ορισμένα από τα όπλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...