481
| Nikos Libertas / SOOC

Τα δύο σενάρια για την απώλεια των αντιαρματικών στη Λέρο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:52
|Nikos Libertas / SOOC

Τα δύο σενάρια για την απώλεια των αντιαρματικών στη Λέρο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:52

Τα σενάρια της κλοπής και του λάθους στην καταμέτρηση του υλικού εξετάζουν οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού σχετικά με την απώλεια στρατιωτικού υλικού που διαπιστώθηκε τη Δευτέρα σε μονάδα του Ναυτικού στη Λέρο.

Στις έρευνες, εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική λόγω και της φύσης του υλικού που χάθηκε. Πρόκειται για βαρύ πολεμικό υλικό, χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες κ.α., που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε επιθέσεις τρομοκρατών.

Η βάση είναι σφραγισμένη ενώ διεξάγεται λεπτομερής επανακαταμέτρηση.

Τα δύο βασικά σενάρια είναι της κλοπής και του λάθους στην απογραφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, που πάντως συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, ενδέχεται το υλικό που λείπει, να καταναλώθηκε ή στην πραγματικότητα να μεταφέρθηκε σε άλλη μονάδα.

Αντίθετα, στην πρώτη περίπτωση, αυτή της κλοπής, ανοίγονται εφιαλτικά σενάρια, όπως ποιος ευθύνεται και για ποιο λόγο επέλεξε το υλικό που χάθηκε και όχι, για παράδειγμα, αυτόματα όπλα που επίσης φυλάσσονταν στον ίδιο χώρο.

Στην παρούσα φάση η κλοπή (αν ισχύει αυτό το σενάριο) δεν φαίνεται να συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιθανόν είναι ότι έγινε εκ των έσω, σενάριο που ενισχύεται και από το ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στην αποθήκη.

Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής είναι 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.

Πώς διαπιστώθηκε η απώλεια

Το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την καταμέτρηση, διαπιστώθηκε ότι έλειπε υλικό που ήταν χαρακτηρισμένο ως φόρτος μάχης, δηλαδή όχι εκπαιδευτικό.

Επρόκειτο για δύο φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα.

Η τελευταία απογραφή του υλικού είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οπότε η απώλεια έγινε από τότε μέχρι και σήμερα.

Τα ερωτήματα για την απώλεια πολλαπλασιάζονται αν ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος είναι σφραγισμένος και ότι έχουν κλειδιά μόνο τρία άτομα, ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος

Επιπλέον, ελέγχεται με κάμερες που κρατούν οπτικό υλικό των τελευταίων τριών μηνών, αλλά και αισθητήρες.

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Σε δήλωσή του την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να περιμένουν όλοι να βγει το πόρισμα για την απώλεια και μην γίνει η υπόθεση αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

«Χθες το απόγευμα», δηλαδή τη Δευτέρα, ανέφερε ο υπουργός, «διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στην υπηρεσία.

» Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

» Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

» Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

» Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...