Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Τα δυο «δεν» της κυβέρνησης με Κατρούγκαλο και Βερναδάκη

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί μαζικές απολύσεις - Οι μειώσεις μισθών δεν βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ούτε πρόκειται «με αυτή την κυβέρνηση»
Protagon Team

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα». Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Eχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που ψηφίσαμε.

Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι ο ελληνικός λαός, λέγοντας «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ακουγόταν δυνατά. Δεν ακούστηκε». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αρχίζουν να αλλάζουν σταθερά οι μακροπρόθεσμοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αρχίζουν να μιλάνε χώρες υπέρ μας σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ανάλογο κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μειώσεις μισθών στο Δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν με αυτή την κυβέρνηση, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Oπως επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία και την κατανάλωση. Ο ίδιος εξήγησε ότι, και αν ακόμη χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

Ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε επίσης ότι «ένα κομμάτι του ΣΕΒ» σε ρόλο «Δούρειου Ιππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα» υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά για να σημειώσει ότι «υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ». Ως προς την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη και θέλει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις παράλληλες πολιτικές της προς όφελος της κοινωνίας που έχει πληγεί από την κρίση.