788
Το τρόπαιο του Champions League περιμένει τον επόμενο κατόχό του | EPA/Harold Cunningham / UEFA

Τα… μπαλάκια της UEFA έκαναν ζημιές

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2020, 14:38
Το τρόπαιο του Champions League περιμένει τον επόμενο κατόχό του
| EPA/Harold Cunningham / UEFA

Τα… μπαλάκια της UEFA έκαναν ζημιές

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2020, 14:38

Εύκολοι αντίπαλοι, εδώ που έφτασε ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχουν. Μόνο (θεωρητικά) πιο ισχυροί, ή λιγότερο ισχυροί. Η διασταύρωσή του με το «ζευγάρι» Βασιλεία – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να του συμβεί, όμως η κλήρωση δεν του έκανε τη χάρη. Εφόσον αποκλείσει τη Γουλβς (η ρεβάνς του 1-1 ορίστηκε για τις 6 Αυγούστου στο «Μολινό»), θα συναντήσει τη Σεβίλλη ή τη Ρόμα. Κι αν περάσει και αυτές τις συμπληγάδες, θα τον περιμένει -εκτός θεαματικού απροόπτου- η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα από τα φαβορί του εφετινού Europa League.

Σεβίλλη και Ρόμα δεν πρόλαβαν να δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι, λόγω της πανδημίας. Ετσι, η πρόκριση θα κριθεί σε μονό αγώνα, στη Γερμανία. Εάν ήταν στο χέρι τους, οι «ερυθρόλευκοι» θα επέλεγαν να αναμετρηθούν με την ιταλική ομάδα. Διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες (Κρις Σμόλινγκ, Φεντερίκο Φάτσιο, Χένρικ Μχιταριάν, Αλεξάνταρ Κόλαροβ, Λορέντσο Πελεγκρίνι, Τζάστιν Κλάιφερτ, Νικολό Τζανιόλο, Εντιν Τζέκο), όμως εφέτος εμφανίζει φοβερές μεταπτώσεις στην απόδοσή της, από αγώνα σε αγώνα, αλλά και μέσα στο ίδιο ματς.

Η Σεβίλλη, πολυνίκης της διοργάνωσης, δεν έχει «αστέρες» στο ρόστερ της, όμως είναι ομάδα. Πολύ καλά δουλεμένη από τον προπονητή της, Τζουλέν Λοπετέγκι. Ισοβαθμεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην τρίτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος – αυτό τα λέει όλα. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει, ποτέ, να αποκλείσει ισπανικό σύλλογο στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει νικήσει τη Λίντσερ στο πρώτο ματς (στην Αυστρία) με 5-0, και η ρεβάνς έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον νικητή του «ζευγαριού» Μπασακσεχίρ – Κοπεγχάγη, που πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να της κοπψουν το δρόμο. Με τον Μπρούνο Φερνάντες στη σύνθεσή της (από τα τέλη Ιανουαρίου), και με τους Γκρίνγουντ, Ράσφορντ και Μαρσιάλ σε μεγάλα κέφια, η Γιουνάιτεντ είναι «άλλη» ομάδα. Μια από τις πιο φορμαρισμένες της Πρέμιερ Λιγκ αυτήν την εποχή. Εάν ο Ολυμπιακός φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θα είναι, πιθανότατα, ο τέταρτος αντίπαλός τους από την Αγγλία (μετά την Τότεναμ, την Αρσεναλ και τη Γουλβς) στα εφετινά Κύπελλα Ευρώπης.

Από το 2010 κι έπειτα, το τρόπαιο του Europa League μονοπωλείται από τους Ισπανούς και τους Αγγλους. Δυστυχώς, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αποφύγει, ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Αλλά, ακόμη κι αν η ευρωπαϊκή του πορεία σταματήσει στους «8» της διοργάνωσης, θα είναι τεράστια επιτυχία. Το θέμα είναι να αποκλείσει τους «Λύκους». Υστερα, σε δύο μονούς αγώνες σε ουδέτερη έδρα (Γερμανία) και χωρίς το άγχος του «πρέπει», τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Η κλήρωση της UEFA, την Παρασκευή, στένεψε ακόμη περισσότερο το δρόμο του Ολυμπιακού προς τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του και, παραλλήλως, «κατέστρεψε» τον τελικό του Champions League, αφού στρίμωξε στη μια πλευρά του «ταμπλό», την Μπάγερν Μονάχου, την Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους και την Τσέλσι. Δηλαδή, 26 Κύπελλα Πρωταθλητριών ή Champions League στο σύνολο. Ενώ στην άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ούτε μια κάτοχος του τροπαίου.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Πρώτον, ότι η Αταλάντα, η Λειψία, η Ατλέτικο Μαδρίτης, ή η Παρί Σεν Ζερμέν (μια από τις τέσσερις) θα παίξει στον τελικό της Λισαβόνας. Και, δεύτερον, ότι στους προημιτελικούς και τους ημιτελικούς της διοργάνωσης θα έχουμε… τιτανομαχίες, εφόσον η Λυών δεν αποκλείσει τη Γιουβέντους και η Τσέλσι δεν κάνει το απίθανο (να νικήσει στο Μόναχο με τρία γκολ διαφορά και πάνω) απέναντι στην Μπάγερν.

Πριν από την κλήρωση, το ματς Μάντσεστερ Σίτι – Μπάγερν ήταν, ίσως, το πιο πιθανό ζευγάρι τελικού. Τώρα, όμως, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους παλιούς του συνεργάτες στη Βαυαρία μόνο στα ημιτελικά. Πολλοί θα ήθελαν έναν τελικό – μονομαχία του Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ούτε αυτό μπορεί να συμβεί, πλέον. Εάν η Μπαρτσελόνα αποκλείσει τη Νάπολι και η Γιουβέντους τη Λυών, οι δύο νικήτριες θα αναμετρηθούν στον ημιτελικό. Και θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2011 που οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του καιρού μας θα παίξουν αντίπαλοι σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η κλήρωση απέκλεισε ακόμη δύο «ονειρεμένους» τελικούς: την ισπανική… ταυρομαχία Ρεάλ – Μπαρτσελόνα και το (θεωρούμενο ως) «Clasico της Ευρώπης», Ρεάλ – Μπάγερν. Οι δυο τεράστιοι σύλλογοι έχουν συγκρουστεί πάμπολλες φορές (26), όλες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών – Champions League, όμως δεν έτυχε, ποτέ, να ανταμώσουν στον τελικό. Και δεν θα τύχει, ούτε εφέτος.


Η κλήρωση στο Champions League

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Ρεαλ Μαδρίτης ή Μάντσεστερ Σίτι – Λιόν ή Γιουβέντους

Λειψία – Ατλέτικο Μαδρίτης

Νάπολι ή Μπαρτσελόνα – Τσέλσι ή Μπάγερν Μονάχου

Αταλάντα – Παρί Σεν Ζερμέν

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Νικητής 1 – Νικητής 3

Νικητής 2 – Νικητής 4

Οι ρεβάνς των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα γίνουν κανονικά στις έδρες των ομάδων, ενώ το Final-8 θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα, στο «Ντα Λουζ» και στο «Ζοζέ Αλβαλάδε».

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Φάση των «16»: 7 και 8 Αυγούστου

Προημιτελικοί: 12-15 Αυγούστου

Ημιτελικοί: 18-19 Αυγούστου

Τελικός: 23 Αυγούστου

Η κλήρωση στο Europa League

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Σαχτάρ ή Βόλφσμπουργκ – Βασιλεία ή Αϊντραχτ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή ΛΑΣΚ – Κοπεγχάγη ή Μπασάκσεχιρ

Ιντερ ή Χετάφε – Λεβερκούζεν ή Ρέιντζερς

Γουλβς ή Ολυμπιακός – Ρόμα ή Σεβίλλη

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Νικητής 3 – Νικητής 1

Νικητής 4 – Νικητής 2

Το Final-8 θα διεξαχθεί στη Γερμανία, στα γήπεδα της Σάλκε, της Φορτούνα και στην MSV Arena του Ντούισμπουργκ.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Φάση των «16»: 5 και 6 Αυγούστου (19:55 και 22:00)

Προημιτελικοί: 10 και 11 Αυγούστου (22:00)

Ημιτελικοί: 16 και 17 Αυγούστου (22:00)

Τελικός: 21 Αυγούστου (22:00).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...