441
To αφρικανικό περιστέρι έχει αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας παρόμοιους με αυτούς του ανθρώπου | Wikipedia

Τα αφρικανικά περιστέρια μιλούν όπως οι άνθρωποι!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 19:50
To αφρικανικό περιστέρι έχει αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας παρόμοιους με αυτούς του ανθρώπου
|Wikipedia

Τα αφρικανικά περιστέρια μιλούν όπως οι άνθρωποι!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 19:50

To αφρικανικό περιστέρι (Treron Calvus) είναι ένα είδος που ζει στις υποσαχάριες περιοχές. Οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το περιστέρι αυτό είναι λιγότερο κοινωνικό σε σχέση με άλλα είδη και η επικοινωνία του με τα άλλα περιστέρια περιορίζεται στο να λέει «Γεια σου», «Απομακρύνσου από εμένα» και «Κοίταξε πόσο μεγάλος είμαι, θες να ζευγαρώσουμε;».

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, ερευνητές με επικεφαλής τον Λίβιο Φαβάρο, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, αποφάσισαν να μελετήσουν τον τρόπο επικοινωνίας του αφρικανικού περιστεριού και διαπίστωσαν ότι αυτές οι μικρές, εκ πρώτης όψεως, «συνομιλίες» που κάνει έχουν σύνθετους και με αρκετό βάθος γλωσσολογικούς κανόνες. Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Biology Letters» οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ομιλία του αφρικανικού περιστεριού ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με την ανθρώπινη. Σύμφωνα με τους ερευνητές το αφρικανικό περιστέρι χρησιμοποιεί τις «συλλαβές» (ήχους) που το βοηθούν να είναι η επικοινωνία του όσο το δυνατόν πιο λιτή, πιο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα αποδοτική. Για παράδειγμα, το αφρικανικό περιστέρι χρησιμοποιεί τις πιο μικρές «συλλαβές» για τις συνομιλίες που κάνει πιο συχνά. Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο άνθρωπος.

Η μέθοδος

Οι ερευνητές χώρισαν τους ήχους που παράγει το αφρικανικό περιστέρι σε τρεις διαφορετικούς συλλαβισμούς: μικρό, μακρύ και μεσαίο, ο οποίος παράγεται όταν το περιστέρι εισπνέει. Εχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι αλλά και γενικότερα τα πρωτεύοντα θηλαστικά χρησιμοποιούν γλωσσολογικούς κανόνες συμπίεσης, μια τακτική παρόμοια με τη συμπίεση αρχείων στη μεταφορά αρχείων και δεδομένων στον κόσμο των υπολογιστών. Με απλά λόγια, οι πιο κοινές λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν πολλές φορές καθημερινά οι άνθρωποι είναι μικρότερες από τις υπόλοιπες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τέτοιους γλωσσολογικούς κανόνες συμπίεσης χρησιμοποιούν και τα αφρικανικά περιστέρια. Αναφέρουν επίσης ότι η ανακάλυψη αυτή δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού μοιάζει εξελικτικά λογικό, όχι μόνο για τα πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά για όλα τα ζώα που επικοινωνούν φωνητικά, να προσπαθούν να χωρίζουν σε μικρότερα μέρη τους ήχους που παράγουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να μεταφέρουν πιο εύκολα περισσότερες πληροφορίες από ό,τι με έναν μόνο, έντονο και μεγάλης διάρκειας ήχο.

Η ομιλία των περιστεριών

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατάφεραν να μεταφράσουν ορισμένους από τους ήχους που κάνει το αφρικανικό περιστέρι και, όπως φαίνεται, έχει μεγαλύτερο λεξιλόγιο και εκφράζει πιο σύνθετες έννοιες από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ηχος: Boo-wer
Μετάφραση: Εγώ είμαι, πού βρίσκεσαι;

Ηχος: Broo
Μετάφραση: Ξεκουμπίσου από εδώ παλιοτόμαρο, εδώ είναι η φωλιά μου

Ηχος: Coo-cha coo-cha baaaa-weeeer hee-haw
Μετάφραση: Χαίρετε, κυρίες μου. Τα φτερά μου δεν δείχνουν όμορφα και δυνατά;

Ηχος: Coo-da brrrrrrrrr dubadub
Μετάφραση: Καλώς ήρθες, αγαπημένε μου, πέρασες καλά σήμερα;

Ηχος: Hee hee hee hee
Μετάφραση: Αυτό είναι ένα ωραίο ψάρι. Θα είχες την ευγένεια να μου δώσεις το ψάρι σου; Σε εκλιπαρώ να μου δώσεις το ψάρι σου. Απαιτώ να μου δώσεις ψάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...