506
| George Vitsaras / SOOC

Τα 100 ευρώ ήδη αποδίδουν: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού από τους 60 ετών και άνω

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 13:10
|George Vitsaras / SOOC

Τα 100 ευρώ ήδη αποδίδουν: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού από τους 60 ετών και άνω

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 13:10

Κάποιοι –συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης– μίλησαν για αυταρχικό μέτρο, άλλοι, πάλι, για μέτρο που άργησε, σε κάθε περίπτωση η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, σε συνδυασμό με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται μετά τις 16 Ιανουαρίου, φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς ο αριθμός των ραντεβού από πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας επταπλασιάστηκε!

Ετσι, μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, έχουν ήδη κλειστεί 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης, έναντι 2.600 σε ημερήσια βάση μέχρι χθες.

Από τα στοιχεία αυτά, πρόδηλο είναι ότι μετά την εξάντληση των μέτρων-μέσων πειθούς, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας –και ειδικά για τους επίμονα αρνητικούς, ή έστω επιφυλακτικούς των άνω των 60– προβάλλει αυτό που τελικά «πονάει περισσότερο» και συγκεκριμένα στην… τσέπη.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η/12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται: α) Οσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του εμβολιασμού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Αν η πρώτη δόση γίνει από τη δεκάτη έκτη ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Απαντώντας στις φωνές περί συνταγματικού άλματος της κυβέρνησης ή/και καταπάτησης του Συντάγματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα, ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για επίδειξη ακραίας υποκρισίας.

«Εάν ένα πράγμα αναδείχθηκε από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, απέναντι στις τελευταίες ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήταν η ακραία υποκρισία. Δεν μπορείς να λες ότι πρέπει να πας σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για άλλες ομάδες, για άλλες ηλικίες, χωρίς να ψελλίζεις ούτε μία συνέπεια για αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Το πνεύμα της Πολιτείας –επανέλαβε– δεν είναι τιμωρητικό. Είναι μία αυξημένη πίεση, είναι μία έντονη προτροπή. Και αυτό διότι αυτή η ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με όλους τους δείκτες, με όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι η περισσότερο ευάλωτη απέναντι στον κορονοϊό, για βαριά νόσηση, για διασωλήνωση, για απειλή απώλειας ζωής. Και επίσης, διότι όλο αυτό επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Ημασταν –υπενθύμισε– από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ανοίξαμε την αναμνηστική δόση. Είμαστε και από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Τη στρατηγική μας την υποστηρίζουμε με ελέγχους, την υποστηρίζουμε με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και με τη στήριξη του ΕΣΥ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...