777
Σύροι στρατιώτες προελαύνουν στην επαρχία Ιντλίμπ | REUTERS

Συρία: Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ερντογάν – Πούτιν μετά την πτώση της Καφράνμπελ στα χέρια του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 16:18
Σύροι στρατιώτες προελαύνουν στην επαρχία Ιντλίμπ
|REUTERS

Συρία: Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ερντογάν – Πούτιν μετά την πτώση της Καφράνμπελ στα χέρια του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 16:18

Μία συμβολικά ιστορική νίκη στον εμφύλιο της Συρίας πέτυχαν την Τετάρτη οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που σχεδόν πέρασε απαρατήρητη: Ανέκτησαν την Καφράνμπελ, στην επαρχία Ιντλίμπ, μία από τις πρώτες πόλεις που είχαν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν την πόλη αυτή, καθώς και άλλα 18 χωριά και κοινότητες στη νότια Ιντλίμπ.

Από το 2012, η Καφράνμπελ ελεγχόταν από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες μαζί με τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) σε μεγάλο μέρος της επαρχίας αυτής.

Τις τελευταίες εβδομάδες το συριακό καθεστώς κατάφερε να ανακαταλάβει σχεδόν τη μισή επαρχία.

Η ανακατάληψη της πόλης πανηγυρίστηκε δεόντως από τους Ρώσους και κατέδειξε την αποτυχία του σχεδίου του Ερντογάν στην περιοχή, που βασίστηκε στην εμπιστοσύνη που έδειξε στη Ρωσία να σταματήσει την προέλαση των συριακών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, που έχει στηρίξει τους αντάρτες από την αρχή του εμφυλίου, είχε απειλήσει ότι θα στείλει τον τουρκικό στρατό να σταματήσει τους Σύρους, αν συνέχισαν την επέλασή τους στην περιοχή. Η κατάληψη της Καφράνμπελ, η οποία ήταν συσχετισμένη με τους αντάρτες και όχι τους τζιχαντιστές, ήταν ταπεινωτικό πλήγμα για τον Ερντογάν, όπως γράφουν οι Times.

Και η Μόσχα, ενώ νωρίτερα ζητούσε από τους Τούρκους να σεβαστούν την μεταξύ τους συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αυτή τη φορά άλλαξε την επίσημη θέση της και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παύση της επέλασης τώρα θα ευνοούσε τους τρομοκράτες.

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Κρεμλίνο το 2017 – EPA

Η αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν και η σύναψη συμμαχίας με τη Ρωσία, στα τέλη του 2015, όσον αφορά το συριακό ζήτημα, ήταν γεωπολιτική μετατόπιση γιγαντιαίων διαστάσεων. Η Ρωσία και η Τουρκία, δύο παραδοσιακοί εχθροί, βρίσκονταν στις αντίθετες όχθες του εμφυλίου στη Συρία. Η Τουρκία υποστήριζε τους αντάρτες και η Ρωσία το καθεστώς.

Ειδικά, τον Νοέμβριο του 2015, οι σχέσεις τους χτύπησαν «κόκκινο», όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό τζετ πάνω από τουρκικό έδαφος

Τότε, όμως ο τούρκος πρόεδρος κατάλαβε ότι η εμπλοκή των Ρώσων θα γείρει τελικά την πλάστιγγα του εμφυλίου υπέρ του καθεστώτος και μόνο αν τους πλευρίσει θα μπορέσει η Τουρκία να παίξει κάποιο ρόλο στην περιοχή μετά το τέλος του πολέμου.

Ετσι και αλλιώς, τις αντιαμερικανικές κορώνες τις είχε κοινές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτές τις ημέρες όμως, φάνηκε ότι το σχέδιό του δεν απέδωσε αυτά που επιθυμούσε, παρά την απειλή του για εμπλοκή του τουρκικού στρατού.

«Υπό τον Ερντογάν, η Αγκυρα βασίστηκε στη συνεργασία της με τη Ρωσία για το συριακό, πιστεύοντας ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευόταν με καλές -για τους Τούρκους- προθέσεις για λογαριασμό του καθεστώτος Ασαντ. Τώρα, η Τουρκία πληρώνει τη λανθασμένη της εκτίμηση. Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να νικήσει τους αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία στο Ιντλίμπ, και δεν δίνει δεκάρα τι λέει ο Ερντογάν», λέει χαρακτηριστικά ο Ααρον Στάιν, ειδικός στα τουρκικά θέματα, που εργάζεται στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Ερντογάν έχει στείλει χιλιάδες στρατό στη Συρία, όμως αυτοί περιορίζονται κυρίως σε υποστηρικτικό ρόλο υπέρ των ανταρτών και μένουν μακριά από τις συγκρούσεις. Λίγοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία.

Παιδιά σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, την οποία είχαν χάσει από τις καθεστωτικές δυνάμεις πριν τρεις εβδομάδες.

Είναι η πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση του συριακού στρατού στην επίθεση των τελευταίων μηνών στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Η Σαρακέμπ απελευθερώθηκε πλήρως από τις συμμορίες του Ασαντ», δήλωσε ο Νάτζι Μούσταφα, εκπρόσωπος ενός υποστηριζόμενου από την Τουρκία συνασπισμού ανταρτικών οργανώσεων, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Ομως, το καθεστώς βομβαρδίζει τις τουρκικές θέσεις με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί 18 στρατιώτες.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στον βομβαρδισμό των τουρκικών θέσεων συμμετέχουν ρωσικά αεροσκάφη, κάτι που διαψεύδεται.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μία σύνοδο κορυφής με Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν για το Ιντλίμπ, κάτι που διέψευσε άμεσα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, κοντά ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στην επαρχία Ιντλίμπ λόγω των μαχών και ελπίζουν να μπουν στην Τουρκία. Ομως, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, καθώς η Τουρκία έχει ήδη 3,5 εκατ. Σύρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο κατοίκων στη Συρία, από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πριν εννέα χρόνια! Και φανταστείτε ότι η επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων στην πόλη Ιντλίμπ, όπου διαμένουν 750.000 άνθρωποι, δεν έχει καν αρχίσει…

Σύροι πρόσφυγες διαδηλώνουν για να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...