658
|

Σύψας: Πώς και τι θα ανοίξει τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 12:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2020, 23:10

Σύψας: Πώς και τι θα ανοίξει τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 12:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2020, 23:10

H Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το είπε κάπως λαϊκά στην ενημέρωση της Παρασκευής: «Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει». Και με δεδομένο ότι ύστερα από τόσες ημέρες περιορισμών των μετακινήσεων και κλειστών σχολείων και επιχειρήσεων τα κρούσματα του κορονοϊού είναι καθημερινά πάνω από 2.000, όλο και περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουν να ισχύουν πολλά από τα υφιστάμενα μέτρα.

Καθώς από την κυβέρνηση δεν θέλουν να συζητούν περί γεωγραφικών lockdown —προφανώς είναι δύσκολη η πολιτική διαχείριση μιας κλειστής Θεσσαλονίκης, αν όχι όλης της Βόρειας Ελλάδας και έτσι προτιμάται το πανελλαδικό lockdown ασχέτως αν τα επιδημιολογικά φορτία είναι πολύ διαφορετικά στον άξονα Βορρά-Νότου—, το ζήτημα είναι πώς, πότε, τι και αν θα επιτραπεί να ανοίξει.

Ένα χρονοδιάγραμμα παρουσίασε, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στα «Νέα», ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, προεξοφλώντας ότι περιορισμοί στις μετακινήσεις, δηλαδή το σύστημα με τα SMS στο 13033, και στις συναθροίσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στις γιορτές και εξηγώντας ότι είναι απαραίτητες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμα για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η πίεση προς το ΕΣΥ. Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα κλειστά καταστήματα ίσως να περάσουν και το όριο της 14ης Δεκεμβρίου που συζητείται στην κυβέρνηση!

Έγραψε ο κ. Σύψας:

«Μπαίνοντας στον Δεκέμβριο αναμένουμε να συνεχιστεί -εκτός απροόπτου – η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ομως αυτό δεν θα συνοδευτεί από παράλληλη ελάττωση του αριθμού των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, γιατί τα υπάρχοντα κρούσματα θα συνεχίσουν να παράγουν αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Θα χρειαστούν ακόμα 1-2 εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων σε λιγότερα από 500 για να δούμε ελάττωση των εισαγωγών και μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Για να συζητήσουμε ενδεχόμενη άρση των απαγορεύσεων θα πρέπει το ποσοστό κάλυψης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ να πέσει σε επίπεδα κάτω του 70%, και να έχει πτωτική τάση. Το άνοιγμα της κοινωνίας θα αρχίσει από τα σχολεία και θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο. Η εστίαση – διασκέδαση θα είναι τελευταία και εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις συναθροίσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Μετά το κάθε άνοιγμα της κοινωνίας θα έχουμε ξανά διασπορά του ιού και επιτάχυνση της επιδημίας. Η επιδημιολογική καμπύλη μέχρι την άνοιξη θα έχει κορυφές και κοιλάδες: στις κορυφές θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και στις κοιλάδες θα υπάρχει κάποιο άνοιγμα της κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι και τον Απρίλιο θα ζήσουμε με μεγαλύτερους ή μικρότερους περιορισμούς».

Άρση του lockdown στις 21 Δεκεμβρίου!

Αργότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εκφράζοντας, όπως είπε, προσωπικές απόψεις, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι είναι προτιμότερο το lockdown να διαρκέσει ως τις 21 Δεκεμβρίου! «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», είπε.

Σημείωσε δε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...