552
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μέσα από το Λαϊκό | Youtube/ ΣΚΑΪ

Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 10:14
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μέσα από το Λαϊκό
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 10:14

Επανεξέταση των πρωτοκόλλων για τα σχολεία μέσα στον επόμενο μήνα –καθώς, όπως είπε, είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα– προανήγγειλε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα όλα τα παιδιά θα εκτεθούν στον ιό και αν δεν εμβολιαστούν, θα νοσήσουν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής, μπορεί να μην είναι γνωστό τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, είναι όμως γνωστό τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει τον ιό.

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long Covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά», περιέγραψε, και με τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, οι γονείς θα πρέπει να συγκρίνουν τους δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον «κίνδυνο» από το εμβόλιο, που είναι απειροελάχιστος, και τον κίνδυνο από την Covid.

Mιλώντας μέσα από τη μονάδα Covid στο Νοσοκομείο Λαϊκό, ο κ. Σύψας επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλλει και τα παιδιά.

«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Ολα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», είπε.

Το πρόβλημα όμως, τόνισε, είναι ότι τα παιδιά και τα άτομα νεαρής ηλικίας μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών και ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Ανεμβολίαστοι το 85% στις ΜΕΘ

Οπως σημείωσε ο κ. Σύψας, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών Covid στα νοσοκομεία κυμαίνεται γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένο, ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι, με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει, αν δεν είχαν εμβολιαστεί, υπογράμμισε ο καθηγητής προς απάντηση όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας ότι και οι εμβολιασμένοι μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Σε κάποιους από αυτούς τους ασθενείς, οι γιατροί βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα, όπως κόπωση και χρόνιες πνευμονοπάθειες.

«Ο Σύψας τρομοκρατεί»

Κληθείς να απαντήσει σε όσους λένε ότι «ο Σύψας τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του», ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι ποτέ δεν έκανε κάτι από πρόθεση, αλλά έχει μία γνώμη που τη λέει, είτε είναι ευχάριστη είτε όχι, και ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα, που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς, για να λαμβάνονται μέτρα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για όσα ακούει περί «κατατρομοκράτησης» του κόσμου.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στη χώρα μας, το οποίο προς το παρόν είναι γύρω στο 60%, εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει το 65%, επαναλαμβάνοντας ότι το δίλημμα είναι: ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

Η συνέντευξη Σύψα στον ΣΚΑΪ ολοκληρώθηκε με ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς, όπως είπε ο καθηγητής, το επόμενο καλοκαίρι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Παρά ταύτα –τόνισε– υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη (κάτι που ίδιος είπε ότι δεν το πιστεύει) ή κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες, όπως η Αφρική, όπου δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι πανδημίες, κατέληξε ο καθηγητής, δεν κρατούν περισσότερο από τρία χρόνια. Θα υπάρξει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα, ήταν η εκτίμησή του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...