498
Κοσμοναύτες και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού φωτογραφίζονται με την αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας AΧΙΟΜ | NASA

Συνωστισμός στο Διάστημα, με 17 γήινους σε τροχιά!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 17:12
Κοσμοναύτες και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού φωτογραφίζονται με την αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας AΧΙΟΜ
|NASA

Συνωστισμός στο Διάστημα, με 17 γήινους σε τροχιά!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 17:12

Δεκαεπτά γήινοι «συγκατοίκησαν» στο Διάστημα για λίγο και έκαναν ρεκόρ. Το συναπάντημα αστροναυτών και διαστημικών τουριστών από διάφορες χώρες συνέβη τις περασμένες ώρες, δεν διήρκεσε πολύ, όμως το ρεκόρ τους ισχύει μέχρι να καταρριφθεί – κάτι που αναμένεται να γίνει λίαν συντόμως, έγραψε η Repubblica.

Είδαν τη Γη από ψηλά ταυτοχρόνως έξι κινέζοι αστροναύτες (ή ταϊκοναύτες), τέσσερις επαγγελματίες και τουρίστες της εταιρείας AΧΙΟΜ, φυσικά και οι επτά αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δηλαδή οι τρεις κοσμοναύτες της Ρωσίας, οι τρεις αστροναύτες των ΗΠΑ και ο αστροναύτης των Εμιράτων.

Το πρωί της 30ής Μαΐου το κινεζικό διαστημόπλοιο έδεσε στον κινεζικό διαστημικό σταθμό «Τιανγκόνγκ», μεταφέροντας τρεις αστροναύτες – Κινέζους, φυσικά. Ετσι, οι ένοικοι του «Τιανγκόνγκ» έγιναν αυτομάτως έξι. Την ίδια ώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τέσσερις από τους 11 ενοίκους του ετοίμαζαν τις βαλίτσες της επιστροφής στη Γη.

Αυτοί οι τέσσερις ήταν μέλη της αποστολής της ιδιωτικής εταιρείας AΧΙΟΜ, η οποία διοργανώνει ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επικεφαλής του γκρουπ και… ξεναγός του ήταν η Πέγκι Γουίτσον, πρώην αστροναύτης της NASA, πολύπειρη στα διαστημικά ταξίδια.

Μαζί της ταξίδεψε προς τα άστρα ένας άλλος Αμερικανός, ο επιχειρηματίας Τζον Πολ Σόφνερ, ο οποίος δεν τσιγκουνεύτηκε τα έξοδα με αντάλλαγμα τη συγκλονιστική εμπειρία και σπατάλησε περί τα 55 εκατ. δολάρια για να παραμείνει μία εβδομάδα στον Σταθμό. Το καρέ έκλεισαν δύο σαουδάραβες αστροναύτες, ο Αλι αλ-Κάρνι και η Ραγιανάχ Μπαρνάουι.

Ολα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στο Διάστημα αναζωπυρώνεται, αλλά με μοντέρνο τρόπο. Εξυπακούεται, και με την προσθήκη της Κίνας. Διότι η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη διαστημική πολιτική της, μάλιστα έχει βάλει στόχο να πατήσει στη Σελήνη μέχρι το 2030.

Η NASA ετοιμάζει τη δική της αποστολή στο φεγγάρι, την «Αρτεμις III», η οποία προγραμματίστηκε για το 2025, όμως η μεγάλη κινητικότητα στην αμερικανική πλευρά αφορά κυρίως τους Κροίσους ιδιώτες (Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος κ.ά.), οι οποίοι ονειρεύονται ακόμη και την κατάκτηση του Αρη!

Πάντως, ο ανταγωνισμός δεν αποκλείει και τη μερική συνεργασία κρατών, αφού ήδη οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι συνεργάζονται πολύ καλά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν συνυπογράψει συμφωνίες περί κοινής σεληνιακής εξερεύνησης.

Επειδή η αντίφαση εμφιλοχωρεί σε όλα αυτά τα διαστημικά deal, υποθάλπει τις αντιθέσεις και ευνοεί τις φυγόκεντρες τάσεις, κατά κάποιον τρόπο ο δορυφόρος της Γης αναμένεται να ενταχθεί στον γεωπολιτικό χάρτη ως διαφιλονικούμενο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...