387
Είναι, πια, γεγονός, οριστοκοποιήθηκε η συνάντησή τους | REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σύνοδο κορυφής με τον Κιμ στη Σιγκαπούρη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 22:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/6/2018, 22:25
Είναι, πια, γεγονός, οριστοκοποιήθηκε η συνάντησή τους
|REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σύνοδο κορυφής με τον Κιμ στη Σιγκαπούρη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 22:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/6/2018, 22:25

Ένας στενός συνεργάτης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατέφθασε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο και έγινε ο ανώτερος βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 18 χρόνια.

Τον Κιμ Γιονγκ Τσολ υποδέχθηκε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ο οποίος τον συνόδευσε κατά την είσοδό του στην προεδρική κατοικία και συγκεκριμένα στο Οβάλ Γραφείο, όπου συνάντησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος παρέδωσε στον αμερικανό πρόεδρο μία επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εν τέλει μαζί του, στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία». Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όμως λίγο αργότερα, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή!

Πρόσθεσε, όμως, ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», συνέχισε.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που οι δύο χώρες προσπαθούν να οργανώσουν εν μέσω δυσκολιών την ιστορική σύνοδο μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από εννέα ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν, συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη. Ο βορειοκορεάτης στρατηγός, ο οποίος είχε διατελέσει σωματοφύλακας του πρώην βορειοκορεάτη ηγέτη και πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, βρίσκεται σε μία μαύρη λίστα που -υπό κανονικές συνθήκες του- απαγορεύει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου του στο στρατιωτικό κατεστημένο της Βόρειας Κορέας.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του δόθηκε ειδική άδεια να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...