Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUΤ
Επικαιρότητα

Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας έως τον Ιούνιο ζητάει τώρα ο Ερντογάν

Σε συνομιλία του με την καγκελάριο της Γερμανίας, έθεσε και πάλι το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων, δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα
Protagon Team

Επιμένει στην προσπάθεια του να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 σύνοδος μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η ΕΕ να αναμένει «αξιόπιστες πράξεις» από την Αγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε επίσης στη γερμανίδα καγκελάριο κατά την συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ότι ο Ερντογάν ζήτησε και να επικαιροποιηθεί άμεσα η ευρωτουρκική συμφωνία για το Μεταναστευτικό.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτησε τα πρόσφατα «θετικά μηνύματα» και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου», ενώ επαναβεβαίωσε «την σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και οι προκλήσεις της πανδημίας.