390
Τμήματα των S-400 που μόλις έφτασαν στην Τουρκία ξεφοτρώνονται από το ρωσικό μεταγωγικό τύπου Αντόνοφ | Turkish Military/Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Συνεχίζεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία – Θα περάσουν οι πύραυλοι διαμέσου του Αιγαίου;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 16:05
Τμήματα των S-400 που μόλις έφτασαν στην Τουρκία ξεφοτρώνονται από το ρωσικό μεταγωγικό τύπου Αντόνοφ
|Turkish Military/Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Συνεχίζεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία – Θα περάσουν οι πύραυλοι διαμέσου του Αιγαίου;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 16:05

Με τις παραδόσεις τμημάτων των S-400 να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς κάποια ουσιαστική αντίδραση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες, η Αγκυρα επιμένει ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό παραδίδεται κανονικά και ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο.

Την Κυριακή έφτασε από τη Ρωσία το πέμπτο, το έκτο και το έβδομο αεροσκάφος που μετέφεραν τμήματα των S-400. Τη Δευτέρα έφτασε και όγδοο αεροσκάφος.  Σε τουρκικό έδαφος ήδη βρίσκονται 16 εκτοξευτές, ραντάρ και το κέντρο διοίκησης.

Αυτό που λείπει είναι οι πύραυλοι, οι οποίοι, όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι TRT Haber, θα μεταφερθούν δια θαλάσσης και θα περάσουν από το Αιγαίο!

Η συμφωνία Αγκυρας και Μόσχας προβλέπει ότι η παράδοση του οπλικού συστήματος θα γίνει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη παράδοση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί με αεροπλάνα, όπως αυτό το γιγαντιαίο Αντόνοφ στις κάτω φωτογραφίες . Η τρίτη περιλαμβάνει τους πυραύλους, τα πιο ακριβά και ευαίσθητα κομμάτια, που θα μεταφερθούν δια θαλάσσης.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο μεταφέρεται (προσωρινά;) σε βάση έξω από την Αγκυρα.

Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μας ευχαριστεί!

Την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε αρχισυντάκτες τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι 100 εμπειρογνώμονες στάλθηκαν από τη χώρα του στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία του συστήματος.

«Αυτοί θα μπορούν αργότερα να εκπαιδεύσουν άλλους», είπε και πρόσθεσε ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί «Ισως οι 100 να δεκαπλασιαστούν», εξήγησε.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η διαδικασία της εισαγωγής και εγκατάστασης των συστημάτων S-400 θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.

Αλλά ακόμη και τώρα προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο που η Τουρκία απέκτησε τα ρωσικά συστήματα.

«Εάν το ΝΑΤΟ έχει 3-5 ισχυρότερα κράτη μέλη, τότε το ένα από αυτά είναι η Τουρκία. Και στην περιοχή μας, η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στήριξη του ΝΑΤΟ. Αν μια τόσο υπεύθυνη χώρα, όπως η Τουρκία, γίνει ισχυρότερη στον τομέα της ασφάλειάς της αφού παραλάβει τους S-400, ποιος θα είναι επίσης ισχυρότερος; Αυτό θα ενδυναμώσει την ίδια τη Συμμαχία» αποφάνθηκε ο Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση των ΗΠΑ για την αγορά του συστήματος, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας και ότι ο ομόλογός του στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...