287
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, στη συνάντησή τους το πρωί της Τρίτης | Reuters

Συνεργασία Σοσιαλιστών – Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 19:21
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, στη συνάντησή τους το πρωί της Τρίτης
|Reuters

Συνεργασία Σοσιαλιστών – Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 19:21

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν την Τρίτη να συνεργαστούν με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν πιθανό συνδυασμό επιλογών προκειμένου να επιτύχουν την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας θέλει οι Podemos να συμμετέχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μια ιδέα που ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μέχρι στιγμής απορρίπτει, ενώ δεν… βγαίνουν και τα νούμερα καθώς το PSOE κέρδισε 123 έδρες και το Podemos 42.

Το άθροισμα των εδρών τους είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που σημαίνει πως άλλα, μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η Αντριάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Αλμπερτ Ριβέρα, και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας.

Ο Σάντσεθ ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο, απείλησε τη Δευτέρα να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...