928
Στο πάνελ της Συνέντευξης Τύπου οι Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ (τρίτος από δεξιά), Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. VIANEX, Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ, Σίμος Αναστασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ |

Συνέντευξη Τύπου: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπέμπει SOS

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Οκτωβρίου 2018, 18:41
Στο πάνελ της Συνέντευξης Τύπου οι Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ (τρίτος από δεξιά), Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. VIANEX, Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΦ, Σίμος Αναστασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ
|

Συνέντευξη Τύπου: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπέμπει SOS

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Οκτωβρίου 2018, 18:41

Επίθεση στην κυβέρνηση για κοινωνική πολιτική που την πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, για άνιση μεταχείριση νέων φαρμάκων και γενόσημων, για σημεία του μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν, αλλά για παραγράφους του μνημονίου που έπρεπε να είχαν καταργηθεί όμως παραμένουν, έκανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ). Την ίδια στιγμή επέρριψε ευθύνες για το επικείμενο λουκέτο ελληνικών εταιρειών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων ανεργίας. Αναλυτικότερα:

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου και καταδεικνύουν τις αιτίες για την καταστροφή του τομέα της Υγείας στα χρόνια της κρίσης.

Όπως ανέφεραν οι φαρμακοβιομήχανοι, το σημαντικό είναι η χώρα να σταματήσει να εισάγει ό,τι μπορεί να παράγει. Οι βιομήχανοι απέστειλαν τις προτάσεις τους στη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, οι οποίες συνοδεύτηκαν με έγγραφα που το αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη οδηγήθηκε σταδιακά σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και καθηλώθηκε στο 1,945 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι ανεπαρκές, όπως αποδείχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώθηκαν δραματικά οι τιμές των φαρμάκων. Δεν μειώθηκαν όμως το ίδιο για όλα τα φάρμακα. Μεταξύ 2009 και 2018 οι τιμές των οικονομικών γενοσήμων φαρμάκων μειώθηκαν έως 74,5%. την ίδια περίοδο τα off patern, δηλαδή τα γνήσια φάρμακα των οποίων η πατέντα έληξε, μειώθηκαν κατά 32,4% και όσα είχαν είχαν πατέντα 23,8%.

Η καταχρηστική και άδικη αντιμετώπιση των γενοσήμων, δεν έφερε εξοικονομήσεις. Όσα κέρδισε το κράτος από τις μειώσεις τιμών, εξανεμίστηκαν από την αδυναμία του ελέγξει τις συνταγές και πολύ περισσότερο εξανεμίστηκαν από την υποκατάσταση των παλαιότερων οικονομικών φαρμάκων, από νέα πολύ ακριβότερα.

Στην Ελλάδα τα γενόσημα είναι οικονομικά. Η μέση σταθμισμένη τιμή τους μετά τις επιβαρύνσεις, τα κατατάσσει στα φθηνότερα της Ευρώπης. Παρόλα αυτά έχουν το μικρότερο μερίδιο αγοράς από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η μέση λιανική τιμή των παλαιών φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, είναι σήμερα 7,4 ευρώ, που αναλογεί στο 24% της τιμής που είχαν τα ίδια φάρμακα πριν 10 χρόνια. Η αντίστοιχη τιμή των φαρμάκων που έχουν πατέντα είναι 22 φορές μεγαλύτερη στα 164,52 ευρώ, ενώ διατηρούν το 85% της τιμής που είχαν πριν 10 χρόνια. Παράλληλα, η μέση τιμή των νέων γενοσήμων που μπαίνουν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία είναι σήμερα 14,21 ευρώ, μόλις στο 25% της τιμής που είχαν πριν 10 χρόνια. Η αντίστοιχη τιμή των νέων φαρμάκων που καλύπτονται από πατέντα είναι 673,15 ευρώ, σχεδόν 50 φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή των νέων γενοσήμων. Η σημερινή τιμή των φαρμάκων με πατέντα είναι 67% υψηλότερη της μέσης τιμής που είχαν τα φάρμακα αυτά πριν από 10 χρόνια.

«Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει έμμεση ή άμεση φορολόγηση και επιστροφές 70%. Πόσω μάλλον όταν απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, όταν η μέση τιμή του φαρμάκου είναι 4 με 5 φορές από άλλα εισαγόμενα και όταν βέβαια θα πρέπει να κάνει επενδύσεις για να μπορέσει να είναι βιώσιμη και στο μέλλον. Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου πραγματικά πρέπει να γίνουν πράγματα για να συνεχίσει να υπάρχει παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), και επικεφαλής της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων.

Η τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζει άνισα και καταχρηστικά τα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα. Στην τελευταία τιμολόγηση σε ένα πλήθος 7.552 κωδικών η μείωση των τιμών για όλα τα φάρμακα ήταν 2,78%, όμως για τα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτανε το 7,83%.

Οι συνολικές επιστροφές rebate και clow back το 2017 αναλογούσαν στο 31,4% της πραγματικής δαπάνης. Φέτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Το clow back αυτό είναι αδύνατο να καταβληθεί. Η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κυρίως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ στα ιδιωτικά φαρμακεία παραμένει σχετικά σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται λόγω φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία όμως παρασύρουν και τα φθηνά φάρμακα στο clow back.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι νέες δραστικές ουσίες επιβάρυναν τη φαρμακευτική δαπάνη με περισσότερα από 500 εκ. ευρώ στην περίοδο 2014-2016. Η νέα αυτή δαπάνη οδηγεί σε δυσβάσταχτα για τις ελληνικές βιομηχανίες clow back.

«Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Μπήκαμε σε ένα Μνημόνιο που είχε δύο στόχους, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και να φτάσουν τα γενόσημα στο 50% της αγοράς. Κανένας υπουργός από καμία κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό. Τα ελληνικά φάρμακα έχουν γονατίσει. Το μόνο που έκαναν ήταν να μειώνουν τις τιμές. Ζούμε με εξαγωγές. Και οι εταιρείες που δεν έχουν εξαγωγές θα κλείσουν. Όπως έφυγαν από την Ελλάδα και όλες οι εταιρείες που είχαν γενόσημα. Δεν έχει μείνει καμία. Κοινωνική πολιτική με το πορτοφόλι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας κάνει η κυβέρνηση. Έτσι έρχονται τα καινούργια φάρμακα και σώζονται ζωές. Αλλά αφού βγήκαμε από τα Μνημόνια, ας νομοθετηθεί διαφορετική δαπάνη, ώστε να είναι βιώσιμες οι ελληνικές εταιρείες, διότι εμείς δεν αντέχουμε να στηρίξουμε άλλο τα άδικα αυτά μέτρα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος.

Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν άμεσα να εξεταστεί από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών η αναπροσαρμογή του clow back προϋπολογισμού, κάλυψη ανασφαλίστων από ειδικούς λογαριασμούς πρόνοιας με τη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, και δικαιότερη κατανομή του clow back σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί και σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου.

Σκιαγραφώντας τέλος τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος εκτίμησαν ότι από το νέο έτος τουλάχιστον 700 σκευάσματα χαμηλού κόστους θα αποσυρθούν από τη θετική λίστα και συνεπώς δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...