547
Συνδυασμός εικόνων του δράστη. Στο μέσον ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ ξυλοκοπημένος μετά τη σύλληψή του. Δεξιά και αριστερά η φωτογραφία του που είχαν διανείμει οι τουρκικές Αρχές στις 3 Ιανουαρίου | Dogan News Agency (DHA) via REUTERS

Συνελήφθη και ομολόγησε ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2017, 23:45
Συνδυασμός εικόνων του δράστη. Στο μέσον ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ ξυλοκοπημένος μετά τη σύλληψή του. Δεξιά και αριστερά η φωτογραφία του που είχαν διανείμει οι τουρκικές Αρχές στις 3 Ιανουαρίου
|Dogan News Agency (DHA) via REUTERS

Συνελήφθη και ομολόγησε ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2017, 23:45

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης τον δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα, όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Hürriyet. Την είδηση επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίν Σαχίν έδωσε τις λεπτομέρειες: το όνομα του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Σαχίν ο Ουζμπέκος έχει παραδεχθεί την πράξη του, ότι δηλαδή λίγο μετά την έλευση της Πρωτοχρονιάς εισέβαλε στο κλαμπ «Ρέινα» και πυροβολώντας αδιακρίτως σκότωσε 39 άτομα.

Ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ -χρησιμοποιεί το όνομα Αμπού Μοχάμεντ Χορασανί- συνελήφθη από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι φίλου-συνεργάτη του από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Εσενγιούρτ – στο διαμέρισμα βρέθηκε και το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για μέλος του Ισλαμικού Κράτους -είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση- το οποίο οι Αρχές παρακολουθούσαν από την επόμενη της επίθεσης. Πηγές της Αστυνομίας που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε στις αστυνομικές αρχές ότι εκείνος ήταν που είχε διαφύγει σε μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον τεσσάρων ετών γιο του. Η Αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά ο ουζμπέκος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει, πριν από την πραγματοποίηση της εισβολής στις κατοικίες, από τις οποίες συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ο Μασαρίποφ είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν όπως και ότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα».

Ο φερόμενος ως δράστης έφτασε στο Ικόνιο με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στις αρχές του 2016, όπου ζούσε με το όνομα Αμπού Μοχάμεντ Χορασανί. Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε στις 15 Δεκεμβρίου, έγραψε η Hurriyet.

Οι αρχές είχαν εντοπίσει το κρησφύγετό του τρεις ημέρες νωρίτερα και τον παρακολουθούσαν προκειμένου να εντοπίσουν και τους συνεργούς του. Ο Μασαρίποφ κρυβόταν εδώ και περισσότερες από 15 ημέρες, μετά δηλαδή από την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο.

Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατούσαν τη σύζυγό του, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της.Εκείνη είχε δηλώσει στα τουρκικά κανάλια ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τρομοκρατική δράση του συντρόφου της και ότι ενημερώθηκε για όλα τα γεγονότα από την τηλεόραση.

Ο τρομοκράτης οδηγήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να κρατηθεί υπό δρακόντεια μέτρα και να ανακριθεί για να ομολογήσει τις πράξεις του και να κατονομάσει πιθανούς συνεργάτες του.

Ο Μασαρίποφ φαίνεται πως προέβαλε αντίσταση, καθώς η Aστυνομία έχει δώσει φωτογραφίες από τη σύλληψή του, στις οποίες το πρόσωπό του είναι εμφανώς χτυπημένο, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Μαζί του φαίνεται ότι συνελήφθησαν ένας άνδρας από το Κιργιστάν και τρεις γυναίκες από την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τη Σομαλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Η τουρκική αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ενώ είχε βγει η φωτογραφία του να τραβά βίντεο και να βγάζει φωτογραφίες προτού εξαπολύσει την επίθεση.

δολοφονος

Σε μήνυμά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς, συνεχάρη την τουρκική αστυνομία για τη σύλληψη του άνδρα: «Ο πόλεμός μας με την τρομοκρατία και τις δυνάμεις πίσω από αυτή, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους» έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...