263
Το επίμαχο κόκκινο ντοσιέ στα χέρια του προέδρου της επιτροπής του 20ού Συνεδρίου, Λι Ζανσού (αριστερά) και ενός βοηθού, ενώ ο Χου Τζιντάο παρακολουθεί απορημένος υπό το βλέμμα του Σι Τιζνπίνγκ | REUTERS/Tingshu Wang

Συνέδριο ΚΚ Κίνας: Πήραν σηκωτό τον Χου Τζιντάο γιατί ήθελε να διαβάσει ένα έγγραφο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 13:14
Το επίμαχο κόκκινο ντοσιέ στα χέρια του προέδρου της επιτροπής του 20ού Συνεδρίου, Λι Ζανσού (αριστερά) και ενός βοηθού, ενώ ο Χου Τζιντάο παρακολουθεί απορημένος υπό το βλέμμα του Σι Τιζνπίνγκ
|REUTERS/Tingshu Wang

Συνέδριο ΚΚ Κίνας: Πήραν σηκωτό τον Χου Τζιντάο γιατί ήθελε να διαβάσει ένα έγγραφο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 13:14

Σε ένα κόκκινο ντοσιέ κρύβεται η αιτία που ο πρώην ηγέτης της Κίνας, Χου Τζιντάο, απομακρύνθηκε σηκωτός από την αίθουσα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας, το Σάββατο.

Ο Χου, πρόεδρος της Κίνας από το 2003 έως το 2013, φέρεται να διαφωνεί σε θέματα πολιτικής με τον Σι Τζινπίνγκ.

Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον σταθμό Channel News Asia, φαίνεται να του παίρνει από τα χέρια ένα έγγραφο και να το βάζει σε ένα κόκκινο ντοσιέ ο διπλανός του, πρόεδρος της επιτροπής του συνεδρίου, Λι Ζανσού. Ο Χου Τζιντάο προσπαθεί να το ξαναπάρει και από τη φασαρία ενοχλείται ο Σι Τζινπίνγκ, που κάθεται δίπλα του, ο οποίος δίνει εντολή σε έναν βοηθό να απομακρύνει με το ζόρι από την αίθουσα τον προκάτοχό του.

Το επεισόδιο ήταν η μοναδική στιγμή που δεν είχε προβλεφθεί στο «σενάριο» της κεντρικής επιτροπής για το συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιποι σύνεδροι που κάθονται στην πρώτη σειρά της αίθουσας, δεν τολμούν καν να γυρίσουν το κεφάλι τους και να κοιτάξουν προς το μέρος του Χου και του Σι.

Το περιστατικό φυσικά δεν προβλήθηκε στην Κίνα, όπου η επίσημη θέση του κόμματος ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Παράλληλα, κάθε πρόσφατη αναφορά στο όνομα του πρώην προέδρου λογοκρίθηκε και απαλείφθηκε από το κινεζικό Διαδίκτυο.

Ο 79χρονος Χου δεν θεωρείται υποστηρικτής του σημερινού αρχηγού του κόμματος. Ανήκει στο στρατόπεδο του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νέων στο κόμμα, που αποδυναμώθηκε από τον Σι Τζινπίνγκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραδώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Σι Τζινπίνγκ το 2013 μετά από δύο θητείες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...