Συναρμολογούμενα καταφύγια νέας γενιάς, με μόνωση και ηλιακά πάνελ, έχουν αντικαταστήσει χιλιάδες σκηνές προσφυγικών καταυλισμών. Και συνεχίζουν... | Better Shelter
Επικαιρότητα

Τα καταφύγια προσφύγων της ΙΚΕΑ κερδίζουν το βραβείο ντιζάιν 2016

Στήνονται μέσα σε λίγες ώρες, φιλοξενούν άνετα έως πέντε άτομα και παρέχουν θέρμανση και ρεύμα χάρη σε ηλιακά πάνελ που διαθέτουν στην οροφή. Τα συναρμολογούμενα καταφύγια της ΙΚΕΑ είναι ίσως η πιο αξιοπρεπής -και εφικτή- λύση για τους καταυλισμούς προσφύγων
Protagon Team


Το αρχικό τους κόστος, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει», έφτανε 7.500 δολάρια για το καθένα, πλέον όμως βρίσκεται στα 1.150 δολάρια (περίπου 1.070 ευρώ). Τα κέρδη της Better Shelter, σύμφωνα με το Quartz, επενδύονται εκ νέου στην οργάνωση ή δωρίζονται στο IKEA Foundation, στο οποίο και ανήκει.

Τα πρώτα καταφύγια προορίζονταν για τους πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου, όμως πλέον υπολογίζεται ότι έχουν μοιραστεί σε καταυλισμούς σε Ιράκ, Τζιμπουτί, Νίγηρα, Αιθιοπία, Νεπάλ, την Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Τσαντ.

Ο Γιόχαν Κάρλσον, διευθύνων σύμβουλος της Better Shelter, δήλωσε ότι δέχτηκα το βραβείο με ανάμικτα συναισθήματα: «Αν και είμαστε ικανοποιημένοι από τη βράβευση του σχεδίου, γνωρίζουμε ότι έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την προσφυγική κρίση».

Και αν κάποιος σκεφτεί ότι οι σκηνές στους καταυλισμούς προσφύγων των νησιών του Αιγαίου με τον πρόσφατο χιονιά σκεπάστηκαν από χιόνι ή βούλιαξαν στις λάσπες, τα καταφύγια αυτά φαίνονται μια τουλάχιστον αξιοπρεπής -και εφικτή- λύση.