307
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | Menelaos Myrillas / SOOC

Συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ: Στο επίκεντρο πλεονάσματα και φορολογικό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 11:16
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ: Στο επίκεντρο πλεονάσματα και φορολογικό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 11:16

Η πρώτη επαφή μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συντελείται το τρέχον διήμερο, με τις συναντήσεις του εκτελεστικού διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τη Δευτέρα και, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του ESM συναντήθηκε στις 15:00 με τον κ. Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης. Θα υπάρξουν ακόμη επαφές του υπουργού και με εκπροσώπους των θεσμών στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε  θετικό κλίμα έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος στη συνάντησή τους ετέθη το φορολογικό νομοσχέδιο (είναι εξάλλου η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης) αλλά και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων. (Υπενθυμίζεται ότι από την ανακοίνωση των προεκλογικών μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα, τον Μάιο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί κατά περίπου 1% εκτός στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.)

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο επισήμανε στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι οι παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και οι μειώσεις φόρων θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2019 και την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ευελπιστούν ότι θα υπάρχει συμφωνία με την πλευρά των θεσμών έτσι ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Παράλληλα στην Αθήνα βρέθηκαν τη Δευτέρα και εκπρόσωποι των υπόλοιπων θεσμών σε προετοιμασία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...