422
Κώστας Σημίτης και Τζέφρι Πάιατα σε φωτογραφία κατά την συνάντησή τους στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή | Τwitter/@USAmbPyatt

Συνάντηση Σημίτη – Πάιατ στη σκιά της πρόσφατης αρθρογραφίας για Αιγαίο – ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:01
Κώστας Σημίτης και Τζέφρι Πάιατα σε φωτογραφία κατά την συνάντησή τους στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή
|Τwitter/@USAmbPyatt

Συνάντηση Σημίτη – Πάιατ στη σκιά της πρόσφατης αρθρογραφίας για Αιγαίο – ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:01

Λίγα μόλις 24ωρα μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την αναφορά του Κώστα Σημίτη στο πρόσωπο του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του κ. Σημίτη, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πάιατ και αφορμή αποτέλεσε η τελευταία αρθρογραφία του πρώην πρωθυπουργού για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας.

«Είναι πάντα μεγάλη τιμή να βλέπω τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη», έγραψε λίγο μετά τη συνάντηση ο αμερικανός διπλωμάτης στο Τwitter.

«Σήμερα είχαμε μια άκρως καλή κι επίκαιρη συζήτηση για τα αμερικανικά συμφέροντα σε σεβασμό με την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε παραθέτοντας και σύνδεσμο ( εδώ) με τις αμερικανικές θέσεις για την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είχε αντιδράσει δια του ακολούθου Τύπου Μπιλ Μουράτ σε συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σημίτη στο άρθρο του «Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», σύμφωνα με την οποία ο κ. Πάιατ είχε μιλήσει για «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» για Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο του κ. Σημίτη στην «Καθημερινή» είχε ως εξής:

«Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Με επιστολή του στην «Καθημερινή» ο ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας διόρθωσε ευγενικά τον πρώην πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για παραποίηση – παρερμηνεία των δηλώσεων Πάιατ, την οποία και απέδωσε σε συγκεκριμένα ρωσόφιλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζέφρι Πάιατ, «ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς», ξεκαθάρισε ο κ. Μουράτ. Αντ’ αυτού, τόνισε, είπε: «όσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών», παραπέμποντας μάλιστα στην απομαγνητοφώνηση της απάντησής του πρεσβευτή στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Κώστας Σημίτης ανταπάντησε στον ακόλουθο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, για να ακολουθήσει η συνάντηση της Τετάρτης με τον κ. Πάιατ στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...