233
Μητσοτάκης και Λαπίντ στη Νέα Υόρκη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη με θέμα τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 07:27
Μητσοτάκης και Λαπίντ στη Νέα Υόρκη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη με θέμα τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 07:27

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ήταν με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει την «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών.

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στον ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν και ένα ακολούθημα των όσων φαιδρών υποστήριξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα πάντως, ο Γιαΐρ Λαπίντ είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη, όπως σημείωσε μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News