253
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το δώρο του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β' | Menelaos Myrillas / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας στη σκιά της κρίσης της Ουκρανικής Εκκλησίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 14:48
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το δώρο του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β'
|Menelaos Myrillas / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας στη σκιά της κρίσης της Ουκρανικής Εκκλησίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 14:48

Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τον Πατριάρχη για το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί τονίζοντας την εξαιρετική σημασία που αυτό έχει όχι μόνο για την ελληνική κοινότητα αλλά και για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη στήριξη και τη συνεργασία τόσο από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας όσο και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ωστόσο το timing της συνάντησης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: ο Θεόδωρος Β’ επισκέφτηκε τον κ. Μητσοτάκη 10 ημέρες αφότου το πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια νέα εκκλησιαστική δομή η δημιουργία της οποίας έχει ήδη προκαλέσει σχίσμα ανάμεσα στο ιδιαίτερα ισχυρό ρωσικό πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης –στην υπόθεση έχει παρέμβει προσωπικά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν (εδώ) με δημόσιες επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας έγινε στις 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια λειτουργίας στον εμβληματικό ναό των Ταξιαρχών στο Κάιρο, με τον Θεόδωρο Β’ να έχει στο πλευρό του τον έλληνα πρεσβευτή Νίκο Γαριλίδη.

Αυτή η ενέργεια του πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκάλεσε την οργή της Μόσχας και του πατριάρχη Κύριλλου.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Μαξίμου συνοδεύτηκε από ένα δώρο, ένα εικόνισμα, προς τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...