592
Πλήθος αστυνομικών στο κέντρο του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης | REUTERS/Christian Hartmann

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στο Στρασβούργο: Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 22:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2018 07:25
Πλήθος αστυνομικών στο κέντρο του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης
|REUTERS/Christian Hartmann

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στο Στρασβούργο: Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 22:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2018 07:25

O χριστουγεννιάτικος εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη. Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας για τον εντοπισμό του άνδρα που άνοιξε πυρ.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη του Στρασβούργου, όπου είναι στημένο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εξι από τους 12 τραυματίες είναι σε «απολύτως κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Το κίνητρο του δράστη δεν είναι σαφές προς το παρόν και διεξάγεται έρευνα για το αν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ενόπλου, ενός 29χρονου από το Στρασβούργο ο οποίος συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών, τις λεγόμενες Fiche S, που περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές. Το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό στις Αρχές.

Στο κυνήγι του υπόπτου έχουν διατεθεί περί τους 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να θέσει τη χώρα σε «κατάσταση συναγερμού» για «τρομοκρατική επίθεση».

(REUTERS/Christian Hartmann)
Τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης

Γύρω στις 19:50 (τοπική ώρα, 20:50 ώρα Ελλάδος), ένας άνδρας άνοιξε πυρ και «έσπειρε τον τρόμο» σε «τρία σημεία» στο Στρασβούργο.

Ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00» (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ο δράστης ενεπλάκη δύο φορές σε ανταλλαγή πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς πριν διαφύγει.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Ενας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο δράστης όχι μόνο είναι γνωστός (χωρίς να έχει εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης), αλλά σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε στο AFP πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.

«Είδα έναν άνθρωπο πεσμένο»…

Για «πολλούς πυροβολισμούς» σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα», είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του «αρχικά δεν είδα τίποτα», είπε.

«Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες», είπε ο μάρτυρας.

Ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό του Στρασβούργου και την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας. «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό», είπε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλούς τομείς της πόλης.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...