754
Περιπολικά έχουν αποκλείσει τη Λεωφόρο Airline έπειτα από πυροβολισμούς κατά αστυνομικών | Reuters

Συναγερμός στις ΗΠΑ/ Τρεις αστυνομικοί νεκροί στο Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2016, 19:40
Περιπολικά έχουν αποκλείσει τη Λεωφόρο Airline έπειτα από πυροβολισμούς κατά αστυνομικών
|Reuters

Συναγερμός στις ΗΠΑ/ Τρεις αστυνομικοί νεκροί στο Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2016, 19:40

Το Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ επανήλθε ξανά στο προσκήνιο. Το απόγευμα της Κυριακής (9 το πρωί, τοπική ώρα), τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν έπειτα από πυροβολισμούς που δέχθηκαν από άνδρα που, κατά τα φαινόμενα, τούς έστησε ενέδρα μετά από παραπλανητικό τηλεφώνημα για επείγουσα ανάγκη.

Τοπικός αξιωματούχος και τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ονομαζόταν Γκάβιν Γιουτζίν Λονγκ. Ηταν μαύρος, ζούσε στο Κάνσας Σίτι στο Μιζούρι και ήταν 29 ετών.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, υπηρέτησε ως πεζοναύτης στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2010 και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία με ειδίκευση στα δίκτυα πληροφοριών. Μεταξύ του Ιουνίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2009 υπηρέτησε στο Ιράκ, όταν αναγνωρίστηκε για την υπηρεσία του με αρκετά μετάλλια και με επαίνους.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ποια ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη του.

2016-07-17T165209Z_443440887_S1AETQDBCJAB_RTRMADP_3_USA-POLICE
Αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας, αν υπάρχουν, εκρηκτικά (Reuters)

Το περιστατικό συνέβη στη λεωφόρο Airline, κοντά στη λεωφόρο Old Ηammond, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από την περιοχή. Αρχικά φαινόταν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι, ενώ σύμφωνα με αναφορές η αστυνομία αναζητούσε άλλους δύο.

Επίσης, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας προσέθεσε ότι αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή για να διαπιστώσουν αν έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά. Σημείωσε ακόμη ότι χρησιμοποιήθηκε πάλι ειδικό ρομπότ για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Κάτι που είχε γίνει και στο Ντάλας. Στην επιχείρηση, εκτός της τοπικής αστυνομίας μετέχουν και άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και πράκτορες του Τμήματος που ασχολείται με το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν ντυμένος στα μαύρα και περίμενε τους αστυνομικούς να έρθουν προτού αρχίσει να πυροβολεί. Οι αρχές πιστεύουν πως η κλήση για την αστυνομία που έγινε σε αριθμό επείγουσας ανάγκης ήταν προσχεδιασμένη. Η ανταλλαγή πυρών κράτησε γύρω στα 15 λεπτά, αφήνοντας τρεις αστυνομικούς νεκρούς και τρεις τραυματίες, όπως και τον δράστη.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις τραυματίες, η κατάσταση του ενός αστυνομικού είναι κρίσιμη, του δεύτερου σταθερή, ενώ για τον τρίτο αναφέρεται ότι δεν έχει σοβαρά τραύματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Μπατόν Ρουζ βρίσκεται στη δημοσιότητα λόγω των τεταμένων διαδηλώσεων που πραγματοποιούν μέλη της μαύρης κοινότητας μετά τον θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού Αλτον Στέρλινγκ από αστυνομικό. Κάτι που οδήγησε στη συνέχεια στο γνωστό μακελειό στο Ντάλας και στο θάνατο πέντε αστυνομικών. Ο δήμαρχος της πόλης, Κιπ Χόλντεν ζήτησε «να επικρατήσει η κοινή λογική. Πρέπει να διατηρήσουμε το μεγαλείο της πόλης».

_90424401_1bbca298-866b-4a05-8c12-1f0055d37bc2
Ο χάρτης της περιοχής (BBC)

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Τζον Μπελ Εντουαρντς, ζήτησε από όλους τους κατοίκους να ενώσουν τις δυνάμεις και να προσευχηθούν για τους τρεις αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους. «Αυτή η απαράδεκτη και άδικη επίθεση συνέβη τη στιγμή που όλοι χρειαζόμαστε ενότητα και επούλωση των τραυμάτων μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενημερώνεται συνεχώς ο Ομπάμα

Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα έμαθε τις λεπτομέρειες για το νέο επεισόδιο και ζήτησε από τους συμβούλους του να τον κρατούν ενήμερο για όποια εξέλιξη υπήρχε. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να προσφερθεί στις Τοπικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί αναγκαία. Στη συνέχεια, με ανακοίνωσή του καταδίκασε με σθένος την επίθεση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τη βία.

«Μπορεί έως αυτήν τη στιγμή να μην γνωρίζουμε τα κίνητρα αυτής της επίθεσης, ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Καμία. Αυτές οι επιθέσεις είναι έργο δειλών ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλο» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι προσφέρει την «πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» στον κυβερνήτη της Λουιζιάνας, τον δήμαρχο του Μπατόν Ρουζ και την τοπική αστυνομία. «Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη» σημείωσε.

Τραμπ: «Απαιτούμε νόμο και τάξη»

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο τριών αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάναςσήμερα, αξιώνοντας για μία ακόμη φορά να υπάρξει επιβολή του «νόμου και της τάξης» στην χώρα του.

minima tramof g
«Θρηνούμε για τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο Μπατόν Ρουζ σήμερα. Πόσα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πολίτες πρέπει να χάσουν την ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης ηγεσίας στην χώρα μας», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο μεγιστάνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Απαιτούμε νόμο και τάξη», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...