295
O παγετώνας Πλανπενσιέ κοντά στην κορυφή Γκράντ Ζοράς | Wikipedia

Συναγερμός στην Ιταλία: Με κατάρρευση απειλείται παγετώνας του Λευκού Ορους

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:11
O παγετώνας Πλανπενσιέ κοντά στην κορυφή Γκράντ Ζοράς
|Wikipedia

Συναγερμός στην Ιταλία: Με κατάρρευση απειλείται παγετώνας του Λευκού Ορους

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:11

Γενική κινητοποίηση στις ντόπιες Αρχές σήμανε το καμπανάκι κινδύνου των επιστημόνων για την πιθανή κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα στην ιταλική πλευρά του Λευκού Όρους.

Ο δήμαρχος της πόλης Κουρμαγέρ, Στέφανο Μιζερόκι, υπέγραψε εντολή για να κλείσουν οι δρόμοι στο Βαλ Φερέ στην ιταλική πλευρά του Λευκού Όρους, αφότου ειδικοί προειδοποίησαν πως περίπου 250 χιλ. κυβικά μέτρα πάγου θεωρείται πως είναι πιθανό να αποκοπούν από τον παγετώνα Πλανπενσιέ (Planpincieux) κοντά στην κορυφή Γκράντ Ζοράς (Grandes Jorasses).

Σύμφωνα με το BBC, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, το κάτω μέρος του παγετώνα κυλούσε με ταχύτητα 50-60 εκατοστών την ημέρα.

Ο Μιζερόκι έδωσε εντολή να κλείσουν δύο δρόμοι και να εκκενωθούν όλα τα χειμερινά σαλέ στο ύψους 4.800 μέτρων βουνό, αφού ειδικοί είπαν πως ο Πλανπενσιέ κυλάει με αυξανόμενη ταχύτητα, απειλώντας τμήμα της κοιλάδας που βρίσκεται από κάτω του.

«Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν άλλη μια φορά πως το βουνό περνά μια περίοδο μεγάλων αλλαγών λόγω κλιματικών παραγόντων, έτσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο», δήλωσε ο Μιζερόκι.

Στο γεγονός μάλιστα αναφέρθηκε μέχρι και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως «η είδηση ότι ένας παγετώνας στο Λευκό Όρος κινδυνεύει να καταρρεύσει είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, πρέπει να μας συνταράξει και πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Ειδικοί από την τοπική κυβέρνηση του Valle d’Aosta και το ίδρυμα Fondazione Montagna Sicura λένε πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί επ’ ακριβώς πότε μπορεί να καταρρεύσουν οι όγκοι πάγου.

Ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και οι επιστήμονες λένε πως έχει χάσει τουλάχιστον το 80% του όγκου του από το 2006, φαινόμενο που αποδίδεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Με μπλε ο παγετώνας και από κάτω οι περιοχές που απειλούνται και έχουν εκκενωθεί

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...