1104
Ενα παιδάκι δροσίζεται σε συντριβάνι της Νίκαιας, την Παρασκευή | REUTERS/Eric Gaillard

Συναγερμός σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία για τον καύσωνα, τις πυρκαγιές και τη λειψυδρία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:46
Ενα παιδάκι δροσίζεται σε συντριβάνι της Νίκαιας, την Παρασκευή
|REUTERS/Eric Gaillard

Συναγερμός σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία για τον καύσωνα, τις πυρκαγιές και τη λειψυδρία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:46

Ο πρωτόγνωρος και πρόωρος καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία εξαπλώνεται, με το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί την Παρασκευή σε συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχες είναι οι συνθήκες και στην Ισπανία, η οποία μάλιστα είναι αντιμέτωπη και με πυρκαγιές, ενώ στην Ιταλία, τα μεγάλα ποτάμια έχουν στερέψει και κάποιες περιοχές καλύπτουν τις ανάγκες σε νερό με υδροφόρα οχήματα.

Συνολικά 37 περιοχές στη Γαλλία, στις οποίες διαμένουν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από τη βόρεια Αφρική μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Στην Ισπανία, η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία.

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ηδη, καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 περιοχών που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο για καύσωνα, τέθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής, 12 διαμερίσματα στη νοτιοδυτική Γαλλία και όσα βρέχονται από τον Ατλαντικό, επεσήμανε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία έχει κηρύξει «πορτοκαλί» συναγερμό σε άλλα 25.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, κάλεσε χθες τους Γάλλους να μην εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

«Ενδειξη κλιματικής αλλαγής»

«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ, κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ (…) αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Το κύμα καύσωνα σημειώνεται έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που επιδείνωσε την ξηρασία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού.

Στη βόρεια Ιταλία έχουν επιβληθεί όρια στην κατανάλωση νερού σε πολλές πόλεις της πεδιάδας του Πάδου και η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της ξηρασίας-ρεκόρ που απειλεί τις σοδιές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Καυτή χρονιά στην Ισπανία

Τους 10 τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μάχονται για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στην Ισπανία, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στην ιβηρική χερσόνησο εδώ και έξι ημέρες, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην Ισπανία – REUTERS/Vincent West

Η πιο ανησυχητική πυρκαγιά είναι αυτή που μαίνεται κοντά στο Μπαλδομάρ, στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας, όπου η φωτιά έχει ήδη κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά έχει“τη δυναμική να επεκταθεί στα 200.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών, αλλά οι αρχές έχουν αποκλείσει κάποιες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Στη Λιέιδα, το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει ως τους 41 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), η οποία προβλέπει επίσης θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών στη Μπαδαχόθ (νοτιοδυτικά) και τη Σαραγόσα (βορειοανατολικά).

Στην Καταλονία άλλες δύο ακόμη πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη την Παρασκευή στο Σολσονές και την Τιέρα Αλτα, κάθε μία από τις οποίες έχει κάψει σχεδόν 3.000 στρέμματα.

Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στη Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα.

Στη Ναβάρε, στη βόρεια Ισπανία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν στη διάρκεια της νύχτας για να θέσουν υπό έλεγχο δύο άλλες πυρκαγιές.

Ιταλία: Ορια στην κατανάλωση νερού

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο, άρχισε να μεταφέρεται νερό και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Χωρίς νερό έχει μείνει ο ποταμός Πάδος κοντά στην Κρεμόνα, στη βόρεια Ιταλία, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 110 ημέρες – EPA/Filippo Venezia

Ο υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα επιτροπή ειδικών για να προταθούν οι πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

Παράλληλα στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Αρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ και στην Ρώμη ο Τίβερης «υποφέρει» εμφανώς.

Η Ιταλική Γεωργική Ενωση Coldiretti, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δυο δισ. ευρώ.

Υπάρχει πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ετορε Πραντίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους γεωργούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αχετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως η Μπολόνια και η Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη, τη Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία. Οπως μεταδίδει, η RAI, πρόκειται για ένα εντελώς ασυνήθιστο καλοκαίρι, αφού τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, η Νάπολη «ψήνεται» σαφώς λιγότερο από το κάποτε, παραδοσιακά δροσερό Μιλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...