394
Η έκρηξη συνέβη έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ | CCTV/via REUTERS

Λίβερπουλ: Συναγερμός μετά το τρομοκρατικό χτύπημα – «Ηρωας ο οδηγός», απέτρεψε τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 17:59
Η έκρηξη συνέβη έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ
|CCTV/via REUTERS

Λίβερπουλ: Συναγερμός μετά το τρομοκρατικό χτύπημα – «Ηρωας ο οδηγός», απέτρεψε τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 17:59

Οι Αρχές στη Βρετανία ανέβασαν από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό» το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή έπειτα από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ταξί στο Λίβερπουλ το πρωί της Κυριακής, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο επιβάτης που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του οχήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ενιαίο Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που πήρε την απόφαση, εκτιμά ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ως τώρα θεωρείτο απλώς «πιθανή».

Το επίπεδο συναγερμού βρισκόταν στη βαθμίδα «ουσιαστικό» από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πρόκειται για την τέταρτη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες συναγερμού του συστήματος που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές Aρχές

«Αυξάνουμε το επίπεδο της απειλής από σημαντικό σε σοβαρό», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ μιλώντας στην τηλεόραση και υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στο Λίβερπουλ αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη ενέργεια που θεωρείται τρομοκρατική μετά τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Αμες πριν από έναν μήνα.

Αστυνομικοί της Σήμανσης στο σημείο της έκρηξης | REUTERS/Phil Noble

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη την Κυριακή μέσα σε ταξί στο Λίβερπουλ, πυροδοτήθηκε από επιβάτη του ο οποίος και σκοτώθηκε από την έκρηξη, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία θεωρεί πως γνωρίζει την ταυτότητα του επιβάτη, αλλά δεν είναι σε θέση να τη δημοσιοποιήσει. Πάντως γίνεται λόγος για «τρομοκρατική ενέργεια» της οποίας το κίνητρο δεν είναι σαφές.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στο Λίβερπουλ.

Το ταξί τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο πριν από τις 11:00 (τοπική ώρα) στον χώρο προσωρινής στάθμευσης στην είσοδο του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο οδηγός του ταξί, Ντέιβιντ Πέρι, θεώρησε ότι ο επιβάτης, που είχε κατασκευάσει τον αυτοσχέδιο μηχανισμό, είχε ύποπτη συμπεριφορά και τον κλείδωσε μέσα στο ταξί προτού διαφύγει.

Ο οδηγός τραυματίστηκε από την έκρηξη.

«Ο οδηγός με τις ηρωικές προσπάθειές του κατάφερε να αποτρέψει αυτό που θα ήταν μια απόλυτα φρικτή καταστροφή», δήλωσε η δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζόαν Άντερσον στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι ο οδηγός είχε κλείσει τις πόρτες του αυτοκινήτου.

Τέσσερις ύποπτοι, 20, 21, 26 και 29 ετών συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν σε σχέση με την επίθεση.

«Γνωρίζουμε ότι διεξάγονταν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης [ενν. για τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου] σε πολύ κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο και ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τα συσχετίσουμε, αλλά είναι μια παράμετρος της έρευνας που εξετάζουμε», πρόσθεσαν οι Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...