801
Νέους περιορισμούς σε αεροπορικές πτήσεις, αυτή τη φορά από την Αφρική, ανακοίνωσαν πολλές χώρες | REUTERS/Eduardo Munoz

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη: Ποιες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από αφρικανικές χώρες

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2021 13:33
Νέους περιορισμούς σε αεροπορικές πτήσεις, αυτή τη φορά από την Αφρική, ανακοίνωσαν πολλές χώρες
|REUTERS/Eduardo Munoz

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη: Ποιες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από αφρικανικές χώρες

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2021 13:33

Μετά τη Βρετανία, άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενόψει της νέας απειλής από τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην αφρικανική ήπειρο.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της στους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Την ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ στο Twitter. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

Παράλληλα, η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

«Οι επιστήμονές μας εξετάζουν τη νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή», είπε ο Σπεράντσα.

Επίσης, η Γερμανία θα κηρύξει την Παρασκευή τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Παρασκευής, σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο γερμανούς πολίτες από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, την Παρασκευή.

Η Γαλλία, επίσης αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο Βεράν δήλωσε πως η νέα παραλλαγή δεν έχει ακόμη «διαγνωστεί» στην Ευρώπη και πρόσθεσε πως όλοι όσοι επέστρεψαν πρόσφατα από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα υποβληθούν σε τεστ και θα παρακολουθούνται στενά.

Εξάλλου, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα διεξαχθούν συζητήσεις τις επόμενες ώρες με άλλους ηγέτες της ΕΕ για την απόκριση σε αυτή τη νέα παραλλαγή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, το γραφείο του Καστέξ δήλωσε πως η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Ακόμα, η Κροατία θα καταστήσει αυστηρότερους τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς για τις πτήσεις από αρκετές χώρες εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

«Θα απαγορεύσουμε τις αφίξεις ταξιδιωτών από ορισμένες χώρες ή θα επιβάλουμε καραντίνα 14 ημέρων με υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο το οποίο αναφέρεται στις αφίξεις ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Χονγκ Κονγκ θα ληφθεί επισήμως αργότερα μέσα στην ημέρα.

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η απαγόρευση των πτήσεων από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσουατίνι προς τη Βρετανία.

Παράλληλα, η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις πτήσεις από αυτές τις χώρες, ενώ η Αυστραλία εξετάζει και αυτή το ενδεχόμενο απαγόρευσης.

Σημειώνεται ότι, εκτός της αφρικανικής ηπείρου, κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ και στο Ισραήλ, σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Μαλάουι.

Εκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) από τη Γενεύη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

«Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (…) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας», σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...