695
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τους συντελεστές του προγράμματος | Δήμος Αθηναίων

Συμφωνία του δήμου Αθηναίων με την ΟΤΕ ΟΝΕΧ για πρόγραμμα έξυπνης στάθμευσης

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 10:40
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τους συντελεστές του προγράμματος
|Δήμος Αθηναίων

Συμφωνία του δήμου Αθηναίων με την ΟΤΕ ΟΝΕΧ για πρόγραμμα έξυπνης στάθμευσης

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 10:40

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα υλοποιεί η Αθήνα μετά την ανακοίνωση από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη της συμφωνίας μεταξύ της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του δήμου Αθηναίων – ΔΑΕΜ Α.Ε. και της Ένωσης Εταιριών «ΟΤΕ A.E. – ONEX S.A.».

Στο πλαίσιο της ψηφιακής πολιτικής του δήμου Αθηναίων θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης στάθμευσης με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, την αναβάθμιση και την εξυπηρέτηση των οδηγών επισκεπτών και κατοίκων της πόλης των Αθηνών.

Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση στο οδόστρωμα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, σε πρώτη φάση στην περιοχή του Ευαγγελισμού και του Κολωνακίου, 1000 αισθητήρων έξυπνης στάθμευσης, που μέσω mobile εφαρμογής (iOS και Android), θα ενημερώνουν τους οδηγούς πού ακριβώς υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Οι οδηγοί, μόλις παρκάρουν σε έξυπνη θέση στάθμευσης, θα μπορούν μέσω της υπάρχουσας mobile εφαρμογής MyΑthensPass, να πληρώνουν για τον χρόνο στάθμευσής τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «σε λίγους μήνες ο δήμος Αθηναίων θα παραδώσει στους οδηγούς του κέντρου ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο που θα μειώσει τον χρόνο αναζήτησης θέσης στάθμευσης, θα αποσυμφορήσει τους δρόμους από την κίνηση και συνεπώς και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας». Παράλληλα, οι 1000 αυτοί αισθητήρες, θα συνδράμουν στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας για καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, επενδύοντας σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Επιπλέον, θα εγκατασταθεί μία ενιαία Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων. Η πλατφόρμα θα παρέχει στη Διοίκηση του Δήμου ένα κέντρο ελέγχου λειτουργίας με ταμπλό (dashboards), όπου θα αποτυπώνεται η συνολική εικόνα της στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα από απόσταση να ελέγχει τη νομιμότητα και την πληρωμή της θέσης στάθμευσης καθώς και την εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε. κ. Σταύρος Ασθενίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο SMART CITIES καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών, αφού με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπιστεί το σημαντικότατο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης καθώς και στην αναζήτηση αγοράς ξυστού voucher από τα περίπτερα. Αυτά, αποτελούν το καθημερινό άγχος χιλιάδων ανθρώπων, που αναγκάζονται να σπαταλήσουν πολύ χρόνο, προκειμένου να κατορθώσουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους, πολλές φορές σε μεγάλη απόσταση από το χώρο που εργάζονται ή διαμένουν. Επ‘ αυτού πρόσθεσε ότι η συνολική απαίτηση ζήτησης για στάθμευση, δημιουργεί εκτεταμένες συνθήκες παράνομης στάθμευσης κατά τις περιόδους αιχμής που σαφέστατα προκύπτει ως συνέπεια της ανεπάρκειας ελεύθερης στάθμευσης στην οδό και της έλλειψης αποδεκτής εναλλακτικής λύσης στάθμευσης.

Τα οφέλη με την ολοκλήρωση του έργου αναμένονται να είναι άμεσα ορατά και πολύπλευρα.

Από τα βασικότερα οφέλη είναι:

  • Ο καλύτερος έλεγχος για την αντικοινωνική στάθμευση σε μη επιτρεπόμενους χώρους όπως ράμπες αναπήρων και θέσεις ΑΜΕΑ.
  • η βελτίωση των συνθηκών για τους οδηγούς, οι οποίοι θα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για την πληρωμή του χρόνου στάθμευσης καθώς θα γίνεται με κινητό τηλέφωνο σε συνδυασμό με τον αισθητήρα.
  • η ύπαρξη ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το έργο διευκολύνοντας τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου του δήμου Αθηναίων (χρήση της ίδιας θέσης από περισσότερα ΙΧ) και δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.
  • η  διευκόλυνση του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς μέσω του αισθητήρα θα ενημερώνεται το δυναμικό της αυτόματα για το ακριβές σημείο της παράβασης από τη φορητή συσκευή τους, καθιστώντας τους ελέγχους περισσότερο στοχευμένους και πιο αποτελεσματικούς.
  • Ο περιορισμός της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς οι οδηγοί που αναζητούν χώρο στάθμευσης θα περιορίζουν την κυκλοφορία τους προς αναζήτηση θέσης, έχοντας ζωντανή πληροφόρηση για τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κάθε δρόμο.
  • Η συγκέντρωση συγκοινωνιακών δεδομένων, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό παρεμβάσεων. Όπου αυτό απαιτείται.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 497.950,00 €

Το έργο προβλέπεται να αποπερατωθεί σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η ΔΑΕΜ Α.Ε., αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, εκτελεί πολυεπίπεδα έργα πληροφοριακών και τεχνολογικών συστημάτων και ψηφιακών υποδομών σε Δήμους, Φορείς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδρύματα, υλοποιεί έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπράττει σε ευρωπαϊκά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, διενεργεί τις τεχνικο-οικονομικές μελέτες για έργα ΕΣΠΑ και αναλαμβάνει την ωρίμανση και διαχείρισή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...