448
Στιγμιότυπο από την αίθουσα που διεξήχθη το Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Συμφωνία στο Eurogroup/ Ολα τριγύρω αλλάζουν κι όλα ίδια μένουν

Protagon Team 26 Μαΐου 2016, 17:03
Στιγμιότυπο από την αίθουσα που διεξήχθη το Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Συμφωνία στο Eurogroup/ Ολα τριγύρω αλλάζουν κι όλα ίδια μένουν

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2016, 17:03

Τα όσα έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η συμφωνία στο Eurogroup τροποποιεί συσχετισμούς στο πολιτικό τοπίο, με την κυβέρνηση να «ξεμπερδεύει» ουσιαστικά με τα όσα είχε να περάσει ως μέτρα και να μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση χάνει ένα όπλο που είχε όσον αφορά το πώς μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις. Κάποια άλλη κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία δεν υπάρχει και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δοθεί άλλη ευκαιρία για κοινοβουλευτικό… φάγωμα της κυβέρνησης.

Το τοπίο που διαμορφώνεται προσπαθεί να αποτυπώσει Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο οποίο πρόεδρος είναι η Αννα Διαμαντοπούλου. Οπως σημειώνουν στο κείμενο οι Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του Δικτύου, και ο Γιώργος Παπούλιας, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του Δικτύου, η νίκη της κυβέρνησης ήταν… Πύρρειος και υπάρχουν αρκετές συνέπειες για την αντιπολίτευση.

Μερίδα του κόσμου φαίνεται πως δέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις εν μέρει, ενώ ο κόσμος των ΔΕΚΟ φαίνεται πως αντιδρά. Κι αυτό είναι το κομβικό σημείο, όπως σημειώνεται, μιας και οι ΔΕΚΟ αποτελούν τον βασικό κορμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αποτελούν για την κυβέρνηση το πρόσωπο του Ιανού. Από τη μία υπάρχουν πολλές αυτονόητες αποφάσεις που έπρεπε να έχουν προχωρήσει, που τις αποδέχεται η κοινή γνώμη εδώ και χρόνια και από την άλλη θίγουν κομματικά συμφέροντα και θα επιφέρουν κόστος για την κυβέρνηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, αφού μερίδα του κόσμου φαίνεται πως δέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις εν μέρει, ενώ ο κόσμος των ΔΕΚΟ φαίνεται πως αντιδρά. Κι αυτό είναι το κομβικό σημείο, όπως σημειώνεται, μιας και οι ΔΕΚΟ αποτελούν τον βασικό κορμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει αν θα επιλέξει τη μεγάλη εικόνα της εθνικής ανάγκης ή θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο κωλυσιεργώντας και νοθεύοντας όσα έχει αναλάβει να υλοποιήσει», κλείνει η αξιολόγηση των πολιτικών επιστημόνων

Αμηχανία στην Κεντροαριστερά

Και τη αντιπολίτευση; Τι κάνει η αντιπολίτευση;

Τα πράγματα δείχνουν να είναι απλά. Μιας και δεν υπήρξε τελικά η στήριξη εντός Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να συνεχίσει την όποια προσπάθεια προσεταιρισμού της αντιπολίτευσης. Βασικά, της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση κυρίως του ΠΑΣΟΚ, κρίθηκε μία φορά στο δημοψήφισμα και μία ακόμα τους προηγούμενους μήνες της διαπραγμάτευσης για την Α’ αξιολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σκόπελο της αξιολόγησης θα προχωρήσει μόνος με τους ΑΝΕΛ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την οριστική όπως φαίνεται ρήξη του με τον πατρογονικό του πολιτικό χώρο, ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα αποτελεί πλέον πεδίο βολής και εύκολης κριτικής, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει ενδεχομένως με τον επικείμενο ανασχηματισμό να «αρπάξει» όσες προσωπικότητες κρίνει ότι τον ευνοούν, στην προσπάθεια διεμβολισμού του συγκεκριμένου χώρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...